spomen-soba-7.JPG (216 KB)

Kод Споменика браниоцима Требиња данас је отворена новоизграђена Спомен соба погинулим припадницима Требињске бригаде.

Служен је и парастос погинулим борцима Одбрамбено-отаџбинског рата, који је предводио епископ захумско-херцеговачки и приморски Димитрије, а поводом 28 година од почетка ратних дејстава на подручју нашег града.

spomen-soba-10.JPG (304 KB)

spomen-soba-9.JPG (277 KB)

Обраћајући се окупљеним грађанима Требиња, градоначелник Мирко Ћурић је поручио да сви ми, пролазећи поред ове спомен собе, морамо проћи са дубоким пијететом, али уједно и запитати се гдје би сви ми били и каква би била наша судбина да борци, чије су слике унутра, нису стали на наше границе и непријатељу поручили „даље нећете ни метра“.

„Ова спомен соба нема материјалну вриједност јер се ниједна жртва не може мјерити ни надомјестити било каквим материјалним компензацијама, али захвалност дугујемо Влади РС која је заједно са Градом издвојила средства и изградила овај објекат који посједује меморијалне и духовне вриједности, јер евоцира догађаје, подупире истину, чува сјећање и враћа нас кроз вријеме у коме смо изгубили наше највољеније зарад континуитета српског народа“, рекао је Ћурић.

spomen-soba-6.JPG (379 KB)

spomen-soba-8.JPG (286 KB)

„Успјели смо да се одбранимо јер смо били јединствени. Ова Спомен соба ће наше хероје учинити бесмртним, а сјећања на њих ће вјечно живјети“, рекао је у свом обраћању предсједник Борачке организације Републике Српске генерал Миломир Савчић.

Према његовим ријечима велики број Требињаца на освештању Спомен собе знак поштовања према свим погинулим борцима, али и љубави и оданости према Републици Српској, у којој само можемо да живимо као своји на своме.

spomen-soba-2.JPG (321 KB)

spomen-soba-4.JPG (307 KB)

spomen-soba-14.JPG (233 KB)

Предсједник Скупштине градске Борачке организације Дејан Бодирога поручио је да "елитне" хрватске јединице нису успјеле ни послије четири године да заузму Требиње искључиво због великог јунаштва бораца и мудрости официра.

“Овај рат у нашем граду нико није желио, али су га, артиљеријском ватром, изазвале паравојне хрватске формације које су на данашњи дан прије 28 година убиле 19 голобрадих младића, који су испуњавали часну дужност одазвавши се ЈНА, којој су дали заклетву. Нисмо имали резервни положај, као ни јединице резерве, нисмо били ни довољно наоружани, али смо имали нешто што није имао наш непријатељ - срце, циљ и јединство”, рекао је Бодирога.

spomen-soba-1.JPG (282 KB)

spomen-soba-3.JPG (355 KB)

Организатори овог догађаја били су градска Борачка организација Требиње и Град Требиње.

Град Требиње и Влада РС за изградњу Спомен собе издвојили су око 300.000 KМ.

spomen-soba-13.JPG (197 KB)

spomen-soba-12.JPG (238 KB)

spomen-soba-11.JPG (260 KB)

Током Одбрамбено-отаџбинског рата погинула 272 борца Требињске бригаде Војске РС, чије ће фотографије са личним подацима, на сјећање и опомену, стајати на мермерним плочама у новој Спомен соби.

Спомен соба је опремљена и експонатима наоружања и војне опреме које је у то доба бригада користила, има и мјесто за полагање цвијећа, књигу утисака и друге садржаје карактеристичне за овакве објекте.