У Требињу је вечерас свечано отворена пета међународна умјетничка колонија „Коло“, која је ове године окупила двадесетак умјетника из Србије, Црне Горе и БиХ.

kolonija-kolo.JPG (147 KB)

Стигли по позиву селектора колоније, сликара Дражена Милића, умјетници ће до суботе, 20. септембра, стварати у инспиративном амбијенту Музеја Херцеговине, када ће заједничком изложбом представити своја дјела настала на вишедневном креативном дружењу.

Рад ће пратити и сликарска радионица „Колце“ у којој ће средњошколци имати прилику да се друже и стварају заједно са учесницима.

Планирана је и хуманитарна аукција слика, које ће поклонити учесници колоније и други умјетници, а овогодишњи приход намијењен је за изградњу дневног центра за дјецу са потешкоћама у развоју.

Оснивач и селектор колоније Дражен Милић истиче да ће због пандемије вируса корона овогодишњи сазив већ два пута одгађан и биће мањег формата, са млађим умјетницима из три земље региона.

kolonija-kolo-2.JPG (146 KB)

„За разлику од других колонија, које се обично организују ван града и у природи, оно по чему је наша препознатљива у региону је то што се све дешава у срцу града, у Музеју Херцеговине, гдје умјетници стварају надахнути експонатима, који потичу од средњег вијека до данашњих дана. Али ове године надахнути и сликама професора Милорада Ћоровића, чија поставка ће бити изложена у галерији музеја све вријеме трајања колоније“, каже Милић.

Директор Музеја Херцеговине Ивана Грујић казала је да ће зграда ове установе, у којој се обично излажу и чувају умјетничка дјела, у седмици пред нама бити и својеврсни сликарски атеље - мјесто гдје та дјела пред нашим очима настају, али и остају - као трајна задужбина умјетника нашем граду.

„Надам се да ће сви ови вијекови који су прохујали овим тереном допринијети да вам ваша умјетничка инспирација створи вриједна дјела, која остају фундусу музеја у збирци савремене умјетности, како би и нека будућа покољења могла да уживају у вашим дјелима, као што данас ми уживамо у свим легатима које су умјетници до сада оставили нашој установи и овом граду“, истакла је Грујић.

Отварајући ликовну колонију испред покровитеља манифестације - Града Требиња, замјеница градоначелника Слађана Скочајић рекла је да су старине и богата историја Дучићевог града сваком умјетнику позив и инспирација за нове стваралачке полете.

„А посебна инспирација, не сумњам, биће вам хуманитарни карактер ове колоније – чињеница да ће дио насталих радова бити на продајној изложби а у корист центра за нашу најњежнију и најрањивију друштвену групу – дјецу са потешкоћама у развоју“, истакла је Скочајић пожељевши учесницима колоније платна пуна топлих и свијетлих боја.