ТРЕБИЊЕ | У оквиру програма 51. Дана фотографије Босне и Херцеговине, вечерас су у Требињу  приређене изложбе  -  „Трагом душе 2018“ и годишња изложба "Фото БиХ 2018" Асоцијације за умјетничку фотографију БиХ.

Изложба, под називом  „Трагом душе 2018“, која је отворена у галерији Kултурног центра Требиње резултат је фото-конкурса истоименог пројекта Викимедијине заједнице Републике Српске, у оквиру којег је прикупљено 2.160 фотографија заштићених природних и културно – историјских добара РС.

Радоје Елез

Стручни жири, у чијем саставу су били стручњаци из области фотографије, архитектуре, сликарства и дигиталних медија, одабрао је 20 најбољих фотографија међу којима су и радови чланова Фото-кино клуба Требиње –Владана Ђукића, Славенка Вукасовића, Радоја Вуковића и Миодрага Вујачића.

Фотографије су сврстане у двије категорије, а вечерас су проглашене најбоље од њих.

Прво мјесто у категорији Природна добра Републике Српске освојила је фотографија Национални парк Сутјеска, аутора Предрага Божића, док је фотографији Kозара, аутора Индира Мердановића, припало прво мјесто у категорији Kултурна добра Републике Српске.

Ове године база мултимедијалног материјала у вези са насљеђем Републике Српске обогаћена је великим фондом фотографија споменика о којима се врло мало зна. Фотографисано је више од 20 заштићених споменика о којима није било никаквих јавно доступних података.

Прикупљене фотографије биће искоришћене за илустровање чланака на Википедији. Споменици културе ће на овај начин бити трајно сачувани од заборава, а насљеђе и љепоте Републике Српске промовисани широм свијета.

У оквиру изложбе  "Фото БиХ 2018", која је приређена у Музеју Херцеговине, у оквиру Дана фотографије БиХ, проглашене су најбоље фотографије у категоријама монохром и колор.

У категорији монохром прво мјесто припало је члану Фото клуба "Грачаница" Хасану Пушкару за фотографију "Човјек и ципеле", док је у колор категорији прву награду добио члан Фото-кино клуба Требиње Душан Вуковић, чија је фотографија однијела и титулу најбоље фотографије у БиХ.

Вуковић није присуствовао дођели па је присутне поздравио путем вајбера.

"Жао ми је што вечерас нисам са вама. Веома сам узбуђен и хвала свима што сте мој рад препознали као најбољи", истакао је Вуковић.
 

Аутор најбоље фотографије у категорији монохром Хасан Пушкар рекао је да је његов рад настао као чин замишљања и концепта.

"На фотографији су само два елемента - бескућник и ципеле. Моја млађа кћерка ми је рекла `тата овђе имамо једног чику, хајде да му дамо твоје старе ципеле, јер их он нема`. Заправо, хтио сам да представим како је некоме тешко доћи до обичних ствари", истакао је Пушкар.

Организатори Дана фотографије БиХ су Асоцијација за умјетничку фотографију БиХ и Фото-кино клуб Требиње.

Радио Требиње