20150319172136_294982 SARAJEVO | Prilikom odabira budućeg zanimanja, većina studenata nije upoznata s informacijama o tome kako su koja zanimanja plaćena, ne raspolažu ni podatkom koja su zanimanja deficitarna ili kojih zanimanja ima previše na bh. tržištu.
Ovakva situacija doprinosi ''proizvodnji'' viška kadrove što dovodi hiljade diplomanata u stanje nezaposlenosti po okončanju studija.
Prema posljednjim istraživanjima portala Posao.ba i Plata.ba, koja su provedena na području tržišta rada, u Bosni i Hercegovini najvišu zaradu mogu donijeti diplome elektrotehničkog, ekonomskog i farmaceutskog fakulteta.
Softver inženjeri s magisterijem plaćeni su mjesečno u prosjeku 1.800 KM dok su oni s bachelor diplomom plaćeni 1.560 KM. IT projekt menadžeri i IT specijalisti plaćeni su 1.750 KM, dok IT menadžer zaradi prosječno oko 1.700 KM, a IT projekt menadžer 1.900 KM, prenosi Radio Sarajevo.
Osobe koje završe ekonomski fakultet imaju priliku da dobro zarađuju u budućnosti, ali s ovim fakultetom je teže pronaći posao, sudeći prema podacima Zavoda za zapošljavanje.
Diploma farmaceutskog fakulteta može donijeti mjesečna primanja od 2.600 KM, što je zarada menadžera farmaceutskih proizvoda, dok farmaceut prosječno prima oko 1.300 KM mjesečno.
Arhitektura i građevina donose manje plaćene poslove. Međutim, ova analiza uključuje prosječne plate u BiH, što ne znači da specifične pozicije nisu više plaćene u zavisnosti od regije, godina radnog iskustva, industrije... Položaj žene u društvu Uvijek je aktuelno pitanje položaja žene u društvu i njihove diskriminacije u poslovnom svijetu. Da li se žena u bh. poslovnom svijetu zaista nalazi u nepovoljnijem položaju u odnosu na muškarce? I ako da, u koliko nepovoljnijem položaju?
Podaci Federalnog zavoda za statistiku BiH kažu da ukupno 898,596, odnosno 61,3 posto žena nije aktivno na tržištu rada. Podaci dalje govore da je od navedene brojke, više od 58 posto žena izjavilo kako su obeshrabrene za traženje posla iz više razloga.
Nažalost, obespravljenost žena česta je i u slučajevima kada se nalaze u radnom odnosu. U istraživanju portala Posao.ba, urađenog na osnovu podataka servisa Plata.ba, žene zaposlene u oblasti farmacije, ekonomije i prosvjetnih oblasti imaju u prosjeku i do 300 KM manju platu u odnosu na muške kolege.
U poređenju s ostatkom Evrope, Bosna i Hercegovina se nalazi na šestom mjestu zemalja čiji su radnici najspremniji na život i rad u inostranstvu. Više od 78 posto ispitanika iz BiH je spremno da radi u inostranstvu. Njemačka i Austrija najpoželjnije destinacije za rad Ispitanici iz Bosne i Hercegovine izabrali su Njemačku kao najpoželjniju zemlju za život i rad (72 posto), zatim Austriju (60 posto), te Švajcarsku (59 posto).
Skandinavske zemlje takođe visoko kotiraju kao poželjne destinacije, pa se tako za Švedsku izjasnilo blizu 50 posto ispitanika, a u Norveškoj bi bilo spremno raditi 41 posto ispitanika iz Bosne i Hercegovine.
Podsjećamo, u globalnom poretku istraživanja, najatraktivnijim zemljama za život i rad ispitanici su ocijenili Sjedinjene Države (49 posto), dok su sljedeće najpoželjnije destinacije Velika Britanija i Kanada, koje je navelo 37 posto odnosno 35 posto ispitanika. Uzorak istraživanja U istraživanju je učestvovalo 1,216 ispitanika iz Bosne i Hercegovine.
Više od 65 posto ispitanika je iz dobne grupe 21-34 godine, dok je druga najbrojnija dobna grupa ispitanika između 35 do 44 godine.
Distribucija ispitanika prema polu je bila gotovo ravnomjerna, pa je tako u istraživanju učestvovalo 51 posto ženskih i 49 posto muških ispitanika iz BiH.
Nezavisne