20191122164352_570000.jpg (91 KB)

Наш дом би требало да буде мјесто сигурно од сваке опасности. У њему се одмарамо од свијета и од стреса. Али управо су тамо и мјеста која представљају озбиљан ризик за здравље и нашу сигурност.

Ако имате честе главобоље, проблеме с дисањем или пробавне сметње, можда ваш дом није чист како се чини, пише TheSpruce. Провјерите ових 11 ствари:

 

 1. Плијесан и гљивице

Плијесан и гљивице налазе се у свакој климатској зони свијета. Али у топлим и влажним условима, попут купатила или подрума, њихове споре се толико прошире да стварају колоније које су пријетња вашем здрављу. Већина плијесни у вашим домовима је само површинска, али понекад може ући чак у темеље или зидове. Сви типови плијесни су иританси који штете респираторном системи те могу проузроковати озбиљне здравствене тегобе људима који имају проблема с имунолошким системон. Зато је важно уклонити плијесан са ама баш сваке површине у вашем дому.

 

 1. Гријање и климатизација

Већина домаћинстава користи централно гријање зими, а клима-уређаје током љета. Како бисмо сачували енергију и задржали топлину или хладноћу, прозоре и врата смо направили непропуснима. За новчанике је то идеално, али за здравље може бити опасно, посебно ако имате респираторне тегобе. Гријање и клима најчешће не узимају свјеж ваздух извана, него једноставно филтрирају ваздуха у стану. На тај начин токсини из ваздуха остају у стану, а у њима је понекад дим цигарете, плијесан, хемикалије за чишћење, угљен-моноксид и разни други гасови. У многим домаћинствима ваздух је у стану загађенији него онај вани. За оне који користе собне климатске уређаје, треба истакнути како су они често извор плијесни и разних зараза уколико их не чистите редовно. Камини и пећи за гријање на дрва додатно могу загадити ваздух емитовањем ситних честица и гасова.

 

 1. Купатила

Купатила су обично мали и влажни простори у којима се налазе влага и топлина због којих бујају плијесни, а тамо још додатно користите хемикалије за личну хигијену. Тамо опасности вребају на сваком кораку, односно из ваздуха и са површина. Највећи извори ризика су:

- неправилно чишћење и лоше прање руку због чега се на површини задржавају бактерије попут Е. цоли те разних вируса,

- заједничко кориштење пешкира и купатилских тепиха због чега се инфекција може проширити међу члановима породице,

- кориштење агресивних средстава за чишћење, мирисних спрејова, свијећа, уља и других средстава која ограничавају доток свјежег ваздуха,

- лош квалитет воде.

 

 1. Дневни боравак

Ријеч је о просторији коју користе сви укућани и у њој највише бораве. У њему такође примате госте, једете, играте се с љубимцима, подижете ноге на сто како бисте се одморили и бавите се другим активностима. То је мјесто на којем се сви окупљате и дијелите све, па чак и бактерије. Међу највећим извором бактерија у дневном боравку је даљински управљач телевизора. Имају ли сви чисте руке кад га држе? Бактерије и вируси се могу задржати на различитим површинама, па и на даљинским управљачима. Зато их реднто чистите дезинфекцијским средствима за електронику. Сљедећи проблем су вањски извори заразе те прашина. Стога је добро замолити свакога да се изује приликом уласка у стан, па ће ципеле остати у ходнику, довољно далеко од заједничких простора. Користите добар усисавач с филтерима како бисте редовито усисавали прашину и алергене.

 

 1. Спаваћа соба

У спаваћим собама одмарамо душу и тијело. Али и тамо вребају скривене опасности које неће утицати на добар сан него на здравље. Провјерите какву постељину користите. Јастуци и мадраци често задржавају остатке ћелија коже, а тиме се хране гриње. Оне могу проузроковати озбиљне алергијске реакције. Људи често не перу плахте довољно често ни на довољно високим температурама, па се на њима понекад проналази салмонела или е. цоли које узрокују разне инфекције.

 

 1. Храна

Најчешћи здравствени ризик у нашој свакодневици је неисправно држање и припремање хране. Код већине људи то ће проузроковати пробавне тегобе, док ће код оних других бити тежих посљедица попут тровања или инфекција које чак могу водити у смрт. Поједина храна коју купујемо није сигурна за употребу у стању у којем долази и треба је складиштити на правилној температури у одговарајућим условима. Неправилно руковање намирницама од складиштења до прања, може изазвати ширење озбиљних бактерија и вируса.

 

 1. Кухиња

Уз проблеме са храном, у кухињама могу настати додатни проблеми који произлазе из хигијене корита за прање суђа, хигијене површина, канти за смеће и других предмета на којима се могу пронаћи различите врсте бактерија. Сваки пут кад користите даску за резање, на њој стварате микроскопска оштећења. У њима се задржавају бактерије из хране. Зато је важно користити различите даске за месо и поврће како бисте спријечили пренос тих бактерија. Чак вам могу наштетити и предмети које користите за чишћење. На примјер, спужве и крпе могу бити расадник салмонеле и других бактерија, а брисањем површина зараженим крпама можете само раширити заразу. Стога је важно редовно их чистити и мијењати.

 

 1. Гаража

У гаражама обично држимо боје, пестициде, хербициде, производе за аутомобиле и друге сличне производе. Цурењем из кородираних спремника хемикалије могу реаговати са ваздухом и створити штетне гасове. Сви отворени спремници таквих производа требало би да се држе у вентилираним просторима који нису повезани с простором у којем живите. Додатно, угљен-моноксид који настаје кад укључите мотор аутомобила не можете нањушити па га зову тихим убицом. Ако аутомобил у гаражи оставите с укљученим мотором, свакако се побрините да су врата и прозори отворени како би постојао доток свјежег ваздуха.

 

 1. Агресивна средства за чишћење

Агресивна средства за чишћење код људи могу проузроковати и иритацију коже, тешкоће с дисањем, а посебно су опасна кад је ријеч о трудницама и малој дјеци. Мијешањем појединих хемикалија попут амонијака и избјељивача настају токсични гасови који вас могу усмртити. Ако морате користити агресивна средства, увијек пажљиво прочитајте упутства, отворите прозоре и користите вентилатор да појачате проток ваздуха. Радије бирајте природне методе чишћења које су мање штетне за људе, околину и љубимце.

 

 1. Старији грађевински материјали

Током година људи су пуно научили о токсичности грађевинских материјала. Али ако живите у страшијим кућама, свакако провјерите јесте ли сигурни. Куће грађене прије 1940. године готово све имају оловне боје. Ако се не гули и не отпада те сте у међувремену преко ње нанијели више слојева боје од латекса, све је у реду и сигурни сте. Површине с оловном бојом не покушавајте очистити без кориштења заштитне опреме и маске за лице. Оловне цијеви за воду такође су проблем јер ће олово кроз воду стићи и у наше тијело те може проузроковати отровање. Најрањивија су дјеца с оштећеним имунолошким системом. Винил плочице на поду биле су популарне посебно до 1972. године, али мање је познато да су у том раздобљу садржавале азбест. Ако је такав под оштећен или га планирате мијењати, имајте на уму да у ваздух испуштате азбест. Азбест је сам по себи као материјал у градитељству забрањен тек касних седамдесетих, али до тада су га често користили. Прије уклањања било каквог материјала који садржи азбест консултујте стручњака.

 

 1. Тепих од зида до зида

У спаваћој соби или у дневном боравку тепих који прекрива цијели под може дјеловати умирујуће, али заправо је магнет за прљавштину. Гриње, мртве ћелије коже, длаке љубимаца, бактерије, вируси, прашина и коса код људи с алергијама могу проузроковати снажне реакције. Дрвени подови на којима се налазе периви теписи производе пуно мање алергена, па у складу с тим могу проузроковати мање тегоба с дисањем или иритацијом коже. Додатно, нови теписи могу испуштати кемијске спојеве попут формалдехида и других средстава за очување, а токсични су и могу проузроковати крварење из носа или тегобе с дисањем. Тепих треба редовно усисавати, а повремено послати и у хемијску чистионицу.