namirnice.jpg (136 KB)

Резултати великог истраживања француских научника показали су да су особе које конзумирају већу количину екстремно прерађене хране попут газираних пића, индустријског хљеба, готових јела, готових пилећих медаљона или месних прерађевина, изложене повећаном ризику од преурањене смрти.

Али, с обзиром на то да се ове намирнице често повезују с нездравим навикама попут пушења или невјежбања, научници наводе да је потребно обавити додатна истраживања како би се слика у потпуности заокружила.

Резултати француских научника, објављени у стручном часопису “ЈАМА Интернал Медицине”, показују да је појачаним конзумирањем екстремно прерађених намирница за само 10 одсто ризик од преурањене смрти од било којег узрока повећан за 15 одсто.

Ријеч је о претјерано обрађеним и висококалоричним намирницама с превише соли, шећера, угљених хидрата, засићених масти, појачивача окуса и осталих адитива, од којих су неки канцерогени.

То су углавном јела у чијем индустријском процесу производње су кориштени процеси попут хидрогенизације, хидролизе, екструзије или претходна обрада пржењем. Ту су и јела с доданим бојама, емулгаторима, појачивачима окуса и осталим адитивима, преноси "Аваз".

Студија француских научника проведена је између 2009. и 2017. године, а у њој је учествовало око 45.000 испитаника старијих од 45 година.

Утврђено је да екстремно прерађену храну чешће конзумирају људи с нижим примањима.