Народна скупштина Републике Српске данас је на посебној сједници, двотрећинском већином, потврдила изјаве члана Предсједништва БиХ из Републике Српске Милорада Додика о проглашењу одлука Предсједништва БиХ усвојених без консензуса на сједници одржаној 22. јула веома штетним по виталне интересе Српске.

narodna-skupstina-rs.jpg (149 KB)

У вези са тим усвојена је одлука о потврђивању изјаве члана Предсједништва БиХ из Републике Српске према којој је Одлука о одобравању закључивања Меморандума о сарадњи између Министарства безбједности БиХ и Министарства унутрашње безбједности САД о сарадњи у вези са употребом путничких информација веома штетна по виталне интересе Српске.

Усвојена је и одлука о потврђивању изјаве члана Предсједништва БиХ из Републике Српске по којој је одлука о одобравању закључивања Уговора о приступању БиХ Међународном истраживању развоја читалачке писмености ПИРЛС 2021 веома штетна по виталне интересе Српске.

Усвојена је и одлука о потврђивању изјаве члана Предсједништва БиХ из Републике Српске према којој је одлука о одобравању закључивања Споразума о учешћу БиХ у Програму за међународно оцјењивање ученика (ПИСА) 2021 веома штетна по виталне интересе Републике.

Од 70 присутних народних посланика за одлуке о потврђивању изјава српског члана Предсједништва БиХ гласала су 62 посланика, против су била три, а суздржаних није било.

Народна скупштина је са 54 гласа "за" усвојила закључке скупштинске већине, односно Клубова посланика СНСД-а, ДНС-а, СП-а, Демоса, НДП-а, Уједињене Српске, СПС-а и посланичке групе Независни посланици у парламенту Српске у вези са изјашњењем о изјавама члана Предсједништва БиХ из Републике Српске Милорада Додика.

"Свјесни значаја употребе АПИ (унапријед достављених информација о путницима) и евиденције ПНР података (евиденција о именима путника), који су се показали као ефикасно и неопходно средство за органе спровођења закона у ефикасном рјешавању савремених безбједносних пријетњи, Народна скупштина подржава закључивање споразума о размјени поменутих података, али искључиво у складу са позитивним правним прописима у БиХ и међународним стандардима у овој области, а посебно уважавајући и штитећи основна људска права грађана предвиђена међународним инструментима којима је БиХ приступила и која су загарантована Уставом", наведено је у првом закључку.

У другом закључку скупштинске већине се истиче - Народна скупштина подржава учешће образовних система из БиХ, односно Српске, у Међународном истраживању развоја читалачке писмености ПИРЛС. Уговор о приступању БиХ том истраживању за 2021 не одражава уставну структуру БиХ нити уставне и законске надлежности Српске ни у смислу начина на који се приказују резултати тестирања нити у смислу учешћа представника Српске у Управном одбору и координационим тијелима.

У трећем закључку задужује се Влада Српске да предузме потребне активности да би Српска самостално учествовала у Међународном истраживању развоја читалачке писмености ПИРЛС.

"Народна скупштина подржава учешће образовних система из БиХ, односно Српске, у Програму за међународно оцјењивање ученика ПИСА 2021. Споразум о учешћу БиХ у Програму ПИСА 2021 не одражава уставну структуру БиХ нити уставне и законске надлежности Српске ни у смислу начина на који се приказују резултати тестирања нити у смислу учешћа представника Српске у Управном одбору и координационим тијелима", наведено је у четвртом закључку.

У петом закључку задужује се српски члан Предсједништва БиХ да у складу са својим овлаштењима, а у складу са Законом о поступку закључивања и извршавања међународних уговора, покрене нову иницијативу и преговоре за закључивање Споразума о учешћу БиХ у Програму за међународно оцјењивање ученика ПИСА 2021 уз обавезно поштовање мишљења и ставова надлежних органа Српске. За учествовање Српске у ПИСА тестирању 2024. потребно је предузети потребне радње да би Српска самостално учествовала у овом програму.

Послије ових одлука Народне скупштине, како је прописано Уставом, оспораване одлуке Предсједништва неће имати учинка.

Након гласања, предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић закључио је 15. посебну сједницу.