Srn2019-12-8_1356475_0.jpg (193 KB)

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Борис Пашалић најавио је да ће за неколико мјесеци бити завршена изградња акумулације капацитета око 230.000 кубика, која ће наводњавати 280 хектара земљишта на локацији Горње Поље на подручју Љубиња.

Пашалић је рекао да је овај пројекат вриједан 2,7 милиона КМ и да ће се финансирати путем средстава Владе Републике Српске, те кроз пројекат са Свјетском банком и уз учешће локалне заједнице.

Он је навео да се изградњом акумулације, која ће имати потисни цјевовод дужине нешто мање од 14 километара, стварају услови за наводњавање, те изарзио очекивање да се у наредном периоду види пун ефекат у производњи.

Srn2019-12-8_1356475_1.jpg (119 KB)

Пашалић је истакао да је ово добар примјер сарадње локалне и републичке власти који може да доведе до једног значајног пројекта који ће да служи становништу Љубиња.

Начелник Општине Љубиње Дарко Крунић рекао је да ће овај пројекат бити од великог значаја за становнике којима је пољопривреда скоро једини извор прихода.

„Уз овај систем наводњавања биће им лакше и имаће веће ефекте производње, чак ће моћи да узгајају неке културе које су прије тога биле незамисливе. Доста култура, којима треба наводњавање, нису могле да се узгајају, па су људи ишли у Попово поље, удаљено 25 километара“, рекао је Крунић.

Он је додао да су на подручју општине заступљени засади вишње, шљиве, али и да се становништво бави узгојем паприке и лука за које је нарочито потребна вода.