Глобализација, економска несигурност, нерјешена стамбена питања и други проблеми оставили су посљедице и на херцеговачку породицу, која још увијек важи за патријахалну са свим својим вриједностима.

Ово је за Радио Требиње поводом 15. маја, Међународног дана породице, рекла Жељка Варага, социјални радник из требињског Центра за социјални рад.

- Породицу у нашим крајевима је дуго времена карактерисао висок ниво породичне солидарности, бриге за дјецу, старе и болесне чланове. Дешавања посљедњих деценија оставила су траг на стабилност и функционалност овакве породице и увели је у општу кризу - навела је она.

Варага додаје да се некадашња права патријахална породице нашла у великој кризи и више не може сама да рјешава своје проблеме, због чега јој треба помоћ заједнице и цијелог друштва.

Она каже да када се обрате Центру за социјални рад брачни партнери су, углавном, већ донијели одлуку да се разиђу, а дужност ове установе је да покуша поступак мирења.

- Настојимо да се партнери договоре с ким ће дијете живјети након развода, што је најважније у цијелој причи, а контакти између бивших брачних другова су најсложенија ствар, да би дјеца послије развода има што мање траума. Уколико један родитељ нема нешто лијепо да каже дјетету о другом родитељу, онда је најбоље да ћути - поручује Варага.

Она истиче да је Требињу потребно породично савјетовалиште, за које треба додатно едуковати кадар и нада се да би у блиској будућности, уз помоћ локалних и републичких власти, као и кроз пројекате из области социјалног рада, на које требињски Центар аплицира,  могло бити отворено такво савјетовалиште на југу Српске.

РАЗВОДИ

Према подацима Центра за социјални рад Требиње, од почетка ове године поднесено је седам захтјева за развод брака парова који имају малољетну дјецу, у 2018. години било је 13 таквих случајева, а годину раније чак 33.

Генарална скупштина Уједињених нација прогласила је 1993. године 15. мај међународним  даном породице.