199989.jpg (143 KB)

Његова светост патријарх српски Порфирије указао је у васкршњој посланици на свеопшту кризу у свијету, сукобе у Украјини и друге конфликте, те позвао на мир и љубав, истичући да је сваки рат пораз људског достојанства.

У посланици српског патријарха и свих архијереја Српске православне цркве истиче се да је осјећај одговорности данас посебно наглашен због свеопште кризе у свијету и чињенице да се пламен оружаних сукоба у Украјини придружио оним другим мјестима на планети гдје постоји конфликт међу државама, народима и вјерама.

- Саосјећамо и састрадавамо са свим православним хришћанима, браћо и сестре, са свим људима овог света, гледајући како се сукоби на украјинском тлу и широм васељене још више продубљују - наводи се у посланици, коју је прочитао патријарх Порфирије.

У посланици се истиче да смо саздани као један и јединствен људски род и позвани да будемо једно.

- Стога се васкрслом Господу молимо да се што прије и безусловно успостави мир, престане страдање и да се сви избегли врате у своје домове. Сваки рат било где и било када производи само губитнике и пораз је људског достојанства, и срамота сваког човјека као иконе Божје - поручује се у посланици.

У посланици се упозорава да, док се на многим мјестима у свијету воде беспоштедни ратови, највише страдања подноси обичан човјек.

- Шта ћемо ми из топлине наших домова рећи онима који су разорном стихијом одвојени од својих најближих и расути по туђини, како запевати пасхалну песму када је међу нама толико гладних и жедних правде. Нека нас у одговор на ова питања поведе сам Христ, чије царство није од овог света", наводи се у посланици.

Патријарх Порфирије позвао је у васкршњој посланици људе да буду окренути љубави.