335692_1SARAJEVO l Samo jedan djelić izjave smijenjenog direktora Uprave za indirektno oporezivanje BiH Kemala Čauševića dovoljan je da se na djelu vide razmjere patriotizma vodećih političara u BiH. Jedni u javnosti glasno brane srpstvo, drugi unitarnu građansku državu, a treći se grčevito zalažu za reviziju Dejtonskog sporazuma i stvaranje nove teritorijalne jedinice. Kemova izjava data istražnim organima jasno govori da su srpstvo, odbrana hrvatskih i bošnjačkih nacionalnih interesa najčešće samo paravan za veliki zloupotrebe i kriminal koji je licemjernim političarima omogućio da svoje džepove napune milionima maraka. Proporcijonalno visini tonova i žestini borbe za napaćenu otadžbinu i vitalne nacionalne interese, obično su zloupotrebe i umiješanost u afere veći, a džepovi političara puniji.
Glasno slušanje gusala i nacionalnih pjesama, veličina cipela, busanje u prsi i velika galama, često podignuta oko potpuno marginalnih i nebitnih pitanja kako bi se skrenula pažnja sa krupnih problema, odavno su postali mjerilo za patriotizam i odbranu srpstva. Gdje nas je ovakva salonska i nakaradna kratkovidna politika dovela može se vidjeti na svakom koraku. Siromaštvo, nezaposlenost, veliko iseljavanje mladih i sveopšta apatija posledica su kriminala, neodgovornosti i kratkovidosti političara na vlasti, kojima su bogaćenje i lične ambicije daleko važniji od opštih vitalnih nacionalnih interesa.
Svjedočenje bivšeg direktora Uprave za indirektno oporezivanje Kemala Čauševića, koji je optužen za zloupotrebu položaja i velike zloupotrebe teške desetine miliona maraka, samo je vrh ledenog brijega. Još u junu prošle godine, gostujući u emisiji Izazovi na BNTV, rekao sam da je Čaušević samo kolateralna šteta i mali šaraf u velikom i dobro organizovanom mehanizmu. On sigurno nije mogao sam godinama nekažnjeno kršiti zakon i namještati unosne poslove dvorskim firmama i tajkunima, bez znanja i saglasnosti svojih pretpostavljenih. Stenogram dijela izjave koji se pojavio u javnosti govori da je Kemo bio samo jedan u nizu poslušnih službenika koji je odrađivao prljave poslove za svoje mentore, a zauzvrat i svoje prstiće malo umakao u med. Nažalost on je jedan od rijetkih korumpiranih funkcionera u zarobljenoj Zemlji čuda koji je smijenjen, uhapšen i izveden pred lice pravde. Da li su razlozi u odbijanju poslušnosti, kršenju „omerte“, ispadanju iz kombinacije, preduboko umočenim prstićima, uzimanju kojeg procenta više od dogovorenog ili nečem drugom možda će se otkriti tokom sudskog procesa i novog iskaza.
Ako bude dovoljno političke volje, i ako nadležne institucije istraju na odlučnijoj borbi sa korupcijom i kriminalom, klupko će se još više odmotati a javnost saznati koliko je nula na tajnim računima u švajcarskim bankama, i kojih su se još nekretnina u Beču, Monaku, Londonu i drugim svjetskim metropolama dokopali domaći političari gromoglasno se boreći za napaćeno srpstvo, demobilisane borce, porodice poginulih, mlade, nezaposlene, obespravljne... U poslijeratnom periodu misteriozno su nestale milijarde maraka, i većina afera nažalost neće ugledati svjetlost dana, a moćnici nikada neće odgovarati za veliku štetu koju su nanijeli svojim odanim i poslušnim podanicima. Ipak, hapšenje i procesuiranje krupnih riba i aktera na domaćoj sceni, njihovo kažnjavanje i oduzimanje imovine, vratilo bi vjeru i tračak nade da i mi možemo napraviti neko pravednije i bolje društvo.
Državotvorna i odgovorna nacionalna politika podrazumjeva da veliki državnici imaju jasan i dalekosežan plan razvoja, da se brinu o dugotrajnoj stabilnosti, diplomatskim vještinama balansiraju među velikim silama, ličnim primjerom pokazuju odgovornost i prave opšti konsenzus oko najvažnijih nacionalnih pitanja. Nažalost politika se poslednjih godina svela na jednodnevna podmetanja, pisanje saopštenja, prepucavanje, podizanje tenzija i izmišljanje neprijatelja. Vlast uporno pokušava da marginalnim pitanjima, proizvodnjom spoljnih i unutrašnjih neprijatelja, pričom o ugroženosti i tobožnjoj odbrani srpstva, skrene pažnju sa gorućih problema, neispunjenih obećanja i velikih afera.
Što je siromaštvo veće to je vlast jača i sigurnija, pa je zato teško očekivati da će u skorijem periodu Čauševićeve optužbe i druge velike afere značajnije uticati na svijest većine građana. Loše obrazovanje, siromaštvo, negativna selekcija, jaka cenzura i sve veći pritisak na medije značajno utiču da većina građana ne može da shvati da iza glasnog srbovanja i lažnog patriotizma najčešće stoji samo veliki kriminal i teške zloupotrebe koje ostavljaju dalekosežne posledice na cijelo društvo i naciju.
Nebojša Vukanović