323663_1

BIJELJINA | Predsedništvo PDP-a ocenilo je sporazum Saveza za promene, SDA i Demokratskog fronta kao dobar, te da je njegova osnova Dejtonski mirovni sporazum, izjavio je potpredsednik PDP-a Dragiša Delić.
"Ovom sporazumu osnova je Dejtonski mirovni sporazum koji daje dovoljno komoditeta svim narodima u BiH da deluju, a očuvana je pozicija Republike Srpske. Apsolutno nema reči o zadiranju u promene Dejtonskog sporazuma", rekao je Delić nakon sednice Predsedništva PDP-a u Bijeljini.
Delić je istakao da zbog ove činjenice iznenađuje reagovanje lidera SNSD-a Milorada Dodika, koji "spočitava Savezu za promjene da ima izdajnički kapacitet".
Delić je odbacio optužbe da u sporazumu koji je Savez za promene potpisao sa SDA i Demokratskim frontom stoji da se uvode dva nova ministarstva.
"To nije tačno, kao što nije tačno da u sporazumu stoji da će se srpski član Predsedništva BiH birati u parlamentu, nego na neposrednim izborima. Neće se izvršiti ni prenos bilo koje nadležnosti Srpske na nivo BiH", rekao je Delić.
Delić je naglasio da je Predsedništvo PDP-a saglasno i da će insistirati da bude revidirano sve što je dosad urađeno u Savetu ministara BiH, te da se na taj način vidi "ko je napravio određene malverzacije".
On je rekao da PDP apostrofira na problemima kriminala i korupcije, na što je, podsetio je Delić, ukazivano i u predizbornoj kampanji.
Delić je, komentarišući pitanje u vezi sa formiranjem Saveta ministara BiH, rekao da Savez za promene zajedno sa SDA i Demokratskim frontom, trenutno, ima 23 poslanika u Predstavničkom domu.
"To je sasvim dovoljno da se izglasa Savet ministara, ali čekamo odluku lidera HDZ-a BiH Dragana Čovića da se pozicije, koje pripadaju hrvatskom narodu, odnosno HDZ-u, kao njegovom legitimnom predstavniku, popune predstavnicima HDZ-a. Dakle, imamo većinu", rekao je Delić.
On je napomenuo da je Predsedništvo PDP-a na sednici u Bijeljini jasno stavilo do znanja da ne postoji 42 poslanika u Republici Srpskoj ni kod jednog bloka.
"Želeli bismo da vidimo kojih će to 45 poslanika SNSD-a, DNS-a i SP-a praviti većinu", rekao je Delić.
PDP, rekao je Delić, smatra da će formiranje Vlade Republike Srpske teći "sporo i teško".
"Ubeđeni smo da Savez za promene ima većinu i za formiranje vlasti u Srpskoj, što će se pokazati u narednom periodu", dodao je Delić.
BNTV