339488_1

BANJALUKA | "Južni tok" i njegov nasljednik "Turski tok" su za RS nepotrebni projekti koji predstavljaju samo "šarenu lažu i prevaru", rekao je Aleksandar Golijanin, član Predsjedništva PDP-a.

"Prvi sam političar na ovim prostorima koji je javno rekao da od 'Južnog toka' nema ništa jer u ovom momentu ima mnogo kvalitetnijih investicija u koje treba uložiti novac", rekao je on.

Govoreći o elektroenergetskom sektoru, Golijanin je naveo da je u protekle četiri godine vladajuća koalicija u RS koristila njene resurse za finansiranje svojih izbornih kampanja i zapošljavanje oko 1.200 ljudi kojima je obećan posao ako glasaju za vladajuću koaliciju.

"Danas imamo haotično stanje u Termoelektrani Gacko i dubioza za prošlu godinu iznosi cirka 53 miliona maraka i imamo situaciju da RiTE Gacko nisu u stanju da nastave poslovanje", rekao je.

S druge strane, Slobodan Puhalac, direktor preduzeća "GAS Res" za gasifikaciju RS, odbacuje sve tvrdnje koje je Golijanin iznio u vezi sa "Južnim tokom" i "Turskim tokom".

"Sasvim je jasno da u ovom trenutku Evropa nema nijednu realniju opciju snabdijevanja gasom, izuzev snabdijevanja ruskim gasom iz pravca jugoistočne Evrope. Upravo zbog toga smatramo da će započeti projekat 'Turski tok' ili neka druga varijanta za ruski gas biti realizovan u vremenu koje je pred nama", rekao je Puhalac.

Dodao je da će način na koji će se RS priključiti na taj projekat zavisiti i od načina priključenja ostalih evropskih država - Srbije, Mađarske, Austrije i drugih.

"Ako govorimo o nečemu što bi se moglo nazvati 'šarena laža', onda je to svakako priča o LNG terminalu na Krku i TAP gasovodu sa gasom iz Azerbejdžana, koji nisu odmakli dalje od početne ideje", izjavio je Puhalac.

Nezavisne novin