PETAR SPAIĆ 1.jpg (237 KB)

И док су се други млади људи опредјељивали за екипне спортове, понеки и за оне атрактивније појединачне, млади Требињац Петар Спаић се опредијелио за бициклизам.

Спорт који у Требињу готово да није заживио у такмичарском смислу, Петра је узео „под своје“.

Ова изузетно напорна али и поприлично скупа спортска дисциплина, ипак има своје поклонике.

Протеклог викенда Петар је наступио на двије трке, обје одржане у Kонавлима гдје се показао у лијепом свијетлу, освојио је златну и сребрну медаљу.

„У суботу, првог дана, одржана је, такозвана цестовна трка, за МТБ бицикле с гумама ширине 1,9 инча и ширим. Утрка је била кружног формата. И старт је био у Чилипима, а возило се цестом кроз Kонавоско поље до Груде, затим  магистралом од Груде, кроз Чилипе до Звековице, те потом кроз Kонавоско поље до Чилипа. Стазу сам прешао за 59 минута и 15 секунди“, каже нам Петар.

Другог дана одржана је трка у оквиру Зимске лиге Далмације. „Овај пут је била такозвана брдска трка на 24 километара. На моменте изузетно тешко. Вјерујте да је било случајева, а такав је формат трке, да једноставно ставимо бицикл на раме, и једну дионицу пута пређемо пјешке. Наравно да сам задовољан са другим мјестом“, кроз смијех ће Петар.

Бициклизам али и такозвано „планинско“ трчање заволио је као члан Планинарског друштва „Вучији зуб“ чији је и даље члан. Са бициклистима и члановима овог друштва возио је бицикл на Поклоничком путовању Требиње-Kајмакчалан-Солун. На бициклистичким такмичењима, у Премијер лиги БиХ, наступа као члан Бициклистичког клуба „Мостар“.

„Много ми значи сарадња и наступање за овај клуб. Набавили су ми изузетно квалитетан бицикл и по њиховим инструкцијама тренирам“, каже нам он.

Петар нам још прича да има жељу да у спорту напредује, да оде на нека европска, а ко зна можда и на свјетска такмичења.

„Знам да ми је мукотрпан рад улазница за велика такмичења. Ја сам спреман да уложим максимум у свим активностима и надам се да ће то бити довољно да се опробам и по Европским друмовима или брдским стазама“, прича Петар.

Редовно, каже тренира и нема дана а да „забушава“.

И када, поштовани читаоци, по киши и вјетру видите момка који на бициклу „гази километре“, овдје у околини Требиња, успорите, то је Петар Спаић.

Момак - спортиста који има свој циљ у животу.