luka_petrovic-692x360.jpg (92 KB)

Генерални секретар СНСД-а Лука Петровић изјавио је Срни да није логично да је Централној изборној комисији /ЦИK/ БиХ интересантан само избор за предсједника Српске, те упитао како је могуће да нису поставили питање о томе да кандидат СДС-а за српског члана Предсједништва БиХ Мирко Шаровић има 40.000 гласова мање од кандидата ПДП-а за предсједника Српске Јелене Тривић.

"Kако је могуће да се не коментарише позиција српског члана Предсједништва БиХ или неких других изборних резултата, већ искључиво извучено из шешира - само им је важан предсједник Републике Српске", рекао је Петровић, коментаришући одлуку ЦИK-а о поновном пребројавању гласова за предсједника и потпредсједнике Републике Српске.

Он је додао да је логично да већина чланова ЦИK-а не ради по изборном закону БиХ, већ по спољним налозима, те да се не може очекивати никаква неутралност, већ пристрасност приликом доношења њихових наредби и одлука.

"У том смислу СНСД је поднио Суду БиХ захтјев за преиспитивање њихове наредбе и усклађености са важећим прописима. Очита је намјера да појединци из ЦИK-а са својим менторима имају циљеве да управљају изборним процесом и доносе одлуке мимо воље грађана Републике Српске", рекао је Петровић.

Kад је ријеч о контролном бројању, Петровић каже да са тим немају никакав проблем, имају дозвољене посматраче и радују се бројању, јер знају да су грађани рекли свој став.

"То су потврдили 2.239 предсједника бирачких одбора и њихових чланова, као и посматрачи из свих политичких субјеката широм Републике Српске, тако да ми немамо проблем са контролним бројањем. Знамо да ћемо провјером потврдити наше резултате", рекао је Петровић Срни.

Он каже да је проблем што је ово први пут да ЦИK сам себи даје на важности.

"Није хтио да прогласи прелиминарне резултате и да онда сходно закону одобри рок за примједбе рок од 72 часа. Очито је да желе да учествују у самом процесу избора. Учинићемо све да испратимо контролно бројање и вјерујемо да ће оно потврдити већ унешене изборне резултате у софтвер креиран од стране Централне изборне комисије", поручио је Петровић.