157202.jpg (138 KB)

Генерални директор Електропривреде Републике Српске Лука Петровић рекао је у Дневнику плус наше телевизије да су пред овим предузећем озбиљне инвестиције.

Он је истакао да је Електропривреда један од најважнијих стубова привреде Републике Српске, подсјетивши на важне пројекте чија би реализација ускоро требало да почне, попут градње хидроелектране Дабар вриједне 300 милиона евра.

- Ово је први пилот-пројекат свих нових технологија и у финансирању и извођењу и уговарању радова. Занимљиво је чути и од других како је то могуће до краја реализовати потпуно исправно - рекао је Петровић.

Он је нагласио да су инвестиције и развој најважнији за Електропривреду Републике Српске, али да је и интерес да се праве нови објекти.

- Електропривреда Републике Српске је у земљама региона још најповољнија по цијенама електричне енергије за домаћинства и још повољнија за привреду, иако долази до постепеног повећања цијена електричне енергије, регион је отишао далеко у томе. То значи да се успоставило и тржиште електричне енергије и видјећемо каква је наша перспектива са већим цијенама и гдје ћемо тај новац уложити - појаснио је Петровић.

Он је рекао да је процјена Електропривредеда је врло важно да све електропривреде у региону своју будућност базирају на искоришћавању обновљивих извора електричне енергије, а то је прије свега вјетар, сунце и вода.

Када је ријеч о стимулативним отпремнинама, Петровић је навео да је Електропривреда објавила први јавни позив за раднике који себе не виде у предузећу да узму отпремнине у износу од 21.000 до 50.000 КМ, плус надокнаде за борачке категорије, када је ријеч о ратним војним инвалидима и инвалидима рада до 15 одсто.

Он је додао да постоји велико интересовање људи за отпремнине, поготово из мањих средина којима оне рјешавају нека питања.

Петровић је у Дневнику плус рекао да је све спремно за одржавање Самита енергетике у Требињу 5. и 6. марта, на којем се очекује присуство више од 300 званица.

Он је навео да ће се на том скуп расправљати о свим важнијим темама за напредак електропривреде у Српској и праћење корака са сусједним електропривредама.

Петровић је навео да ће бити одржано девет панела са више од 70 учесника на којима ће бити говора о најзначајнијим актуелним темама о енергетској транзицији у региону.

Генерални покровитељ Самита је Влада Републике Српске, а финансијску подршку скупу пружиће Електропривреда и Град Требиње.