luka-petrovic-1.jpg (111 KB)

"Електропривреда Републике Српске" /ЕРС/ направила је план развоја према којем су приоритетна улагања у области соларне, хидро и вјетро енергије, изјавио је генерални директор ЕРС-а Лука Петровић.

Он је истакао да у тим областима ЕРС ради на стварању нових вриједности и нових количина струје, те додао да је соларна енергија неисцрпан потенцијал.

"Соларну енергију још нико на Балкану није довољно искористио", рекао је Петровић и додао да за те пројекте дуго трају припреме, од три до пет година, а да је реализација много краћа.

Он је нагласио да је процијењено да су важни и хидропотенцијали, посебно на Дрини, Требишњици, Босни и Врбасу.

Петровић је додао да се, када је ријеч о вјетропарковима и вјетру, који је нестабилнији извор енергије од соларне, ради на једном пројекту са њемачким партнерима.

Он је подсјетио да је у Српској у току реализација пројекта соларних панела на крововима домаћинстава, односно програм енергетске одрживости домаћинстава и најавио да слиједе и програм енергетске одрживости привреде и као трећи пакет - соларни панели за водоводе, вјерске објекте, болнице и домове здравља.

Петровић је истакао да су све то програми који подразумијевају двадесетпетогодишње аранжмане бесплатне електричне енергије.

"То значи, поставите соларне панеле на својим крововима и производите енергију за себе и не плаћате струју наредних 25 година, али морате платити ту електрану и то по много повољнијој цијени него на тржишту. Те електране коштају око 10.000 до 12.000 KМ, а то ће грађане код нас коштати око 5.000 до 6.000 KМ и то у 120 рата, за 10 година", рекао је Петровић синоћ за "Адриа ТВ".

Петровић је указао да су то велики бенефити и за грађане, и за "Електропривреду Републике Српске", те додао да је поједностављен начин пријављивања грађана за тај програм, који доноси много новина.