Генерални секретар СНСД-а и предсједник градског одбора ове странке у Требињу Лука Петровић рекао је да ће Требиње са Владом Српске учинити све да заштити раднике и имовину Индустрије алата, након што је власник пословног система „Свислајон“ Родољуб Драшковић најавио да ће погоне алатнице поклонити држави.

luka-petrovic-snsd.JPG (156 KB)

Петровић је на данашњој прес конференцији СНСД-а поручио да није уреду уцјењивати раднике због гласова, да радници нису криви за изборни неупсјех Драшковићеве коалиције са ПДП-ом, нити се тај пораз може фактурисати властима.

„Ми нисмо криви. Он се опредијелио да иде са партнерима у опозициони блок и на крају није добио ниједног одборника. Држили сте се са њима и на крају извукли дебљи крај“, казао је Петровић.

Он је казао да Требиња и Републику Српску, много више од његових политичких резултата, интересује када ће Драшковић уплатити дуг према држави који је преузет приватизацијом алатнице 2007. године.

„Такође, када ће престати те сталне уцјене према власти, стална ниподаштавања и слање ружних порука од стране Родољуба Драшковића. Ми ниједну ружну поруку нисмо послали све ово вријеме. Ми само желимо истину, а замолио бих и вас, медије, да одете тамо и сазнате  - откуд је Индустрија алата Требиња дужна 'Свислајону' у Новом Саду 8,5 милиона евра?“

Ради истине и потпуне слике о овом случају, додао је Петровић, важно је на истој адреси потражити одговоре на још низ питања, попут оних - колика је била имовина ИАТ-а 2007. године, колики су били дугови а колико је плаћена, колика је сада њена вриједност а колико евентуално задужење.

„Ми ћемо свакако реаговати. И данас ћемо позвати Владу Српске да стане у заштиту сваког радника, али и имовине Индустрије алата Требиње. Није коректно да радници остану на цједилу, уцијењени и у страху зато што нису дали глас листи коалиције ХНП-ПДП“, истакао је Петровић.

Он је напоменуо да је Градска управа увијек имала коректан однос према власнику компаније „Свислајон“, да никада није кочила његове инвестиције, да је многе подржала својим учешћем, те да му нису познати разлози због чега је Драшковић одабрао овакво политичко опредјељење.

„Само за зграду гимназије је Град Требиње уложио три милиона марака. И Град неће дозволити да овдје буде гробље! Ако је речено да ће се нова зграда отворити на стогодишњицу гимназије у Требињу, и ако он то не жели - ми ћемо зграду завршити“, поручио је Петровић.