ers-luka-petrovic.jpg (183 KB)

У Републици Српској ће од сутра цијена електричне енергије за одређене индустријске купце бити већа, док за грађане неће бити поскупљења, казао је на данашњој конференцији за новинаре генерални директор „Електропривреде Републике Српске“ Лука Петровић.

Подсјетио је да је Регулаторна агенција за електричну енергију у марту ограничила могућност снабдијевања купаца на напонским нивоима од 110, 35 и 10 киловата тако да су до 1. септембра били дужни да обезбиједе свог снабдјевача електричном енергијом.

Рок истиче у поноћ а до данас је Електропривреда РС, као снабдјевач, потписала 1165 уговора од могућa 1174 купца.

„До сада нисмо потписали уговоре са девет субјеката и знамо да су два субјекта нашла другог снабдјевача у РС. Можемо да констатујемо да је Електропривреда РС наставила снабдијевање 99,23 одсто индустријских потрошача. Рок за достављање преосталих уговора је до поноћи и сви они који обезбиједе снабдјевача, наставиће уредно снабдијевање путем дистрибуција којих у РС има укупно пет“,  објаснио је Петровић.

У Републици Српској, додаје, постоје укупно 24 снабдијевача а једини снабдијевач испред државе је Електропривреда РС, матично предузеће Требиње.

„Имамо лиценцу за обављање дјелатности – снабдијевање. То значи да можемо да прилазимо свим купцима на овим напонским нивоима, гдје су укупно 1174 купца. Сходно одлуци из марта ове године о отварању тржишта за ове купце, ми смо већ формирали Дирекцију за снабдијевање електричном енергијом унутар ЕРС и у јуну обавијестили дистрибутивна предузећа да нам доставе спискове свих купаца, како бисмо били у могућности да им дамо понуду за куповину електричне енергије. Сви купци су били обавијештени у јуну и јулу да морају имати снабдијевача електричном енергијом кога ће пријавити дистрибутивном предузећу“, каже Петровић.

Истиче да они купци који нису потписали уговор са снабдјевачем од поноћи очекује искључење са мреже јер је „сваки останак на мрежи чисти губитак дистрибутивног предузећа“ .

Према Петровићевим ријечима, ово је посљедњи тренутак за отварање тржишта.

„Имали смо могућност да ово тржиште проради првог јануара 2016. године, када су се стекли сви законски услови, а то до сада није урађено. Тиме је Електропривреда РС субвенционисала индустријске потрошаче са преко 100 милиона КМ само зато што није повећавала цијене у односу на ову данашњу цијену коју смо понудили купцима. Што се тиче цијена електричне енергије, ми смо направили пословну политику Електропривреде, гдје смо, као државно предузеће, направили категорије у које су сврстана 1174 купца“,појашњава Петровић.

Он је навео да постоји шест категорија, у оквиру којих су дефинисане и одређене цијене.

„Прва категорија су производни објекти у систему ЕРС-а, друга су производни објекти електричне енергије ван система ЕРС-а, трећа категорија су индустријски или привредни потрошачи који троше преко пет милиона киловат сати годишње, четврта су јавне установе сем болница, домова здравља и водовода а пета категорија су услужне дјелатности, велетрговине и трговине које су регистроване у РС. У шесту категорију спада преко 960 купаца који се налазе такође на великим напонским нивоима и они су такозвана остала потрошња“, прецизирао је генерални директор Електопривреде РС.

Електропривреда РС је, додаје, посљедња електропривреда на Балкану која је увела тржишно снабдијевање.

„У окружењу су цијене много веће и ми ћемо постепеним подизањем цијена за пар година доћи до тржишних цијена. Што се тиче купаца ван РС, наша је цијена искључиво тржишна. И ми имамо захтјева ван БиХ а тржишне цијене су преко 60 евра“, каже Петровић.

Петровић је закључио да ће разлика у цијенама која се ствара тржишним снабдијевањем, бити искориштена и усмјерена искључиво у нове инвестиције – у пројекте изградње хидроелектрана Горња Дрина, Дабар, Бистица, соларних електрана и вјетропарка Хргуд.

„Ако имамо ниске цијене, испод својих производних, како можемо учествовати у пројектима? ЕРС не може бити више предузеће које ће бити само оптерећено од стране спорта, културе, социјалних давања и дампинг цијена а да се истовремено очекују одговори на питања попут - гдје су нови пројекти и нови киловат сати?“, објаснио је генерални директор ЕРС РС и додао да ће нова управа овог електроенергетског гиганта ићи бржим и лакшим корацима, уз подршку Владе РС.