198167.jpg (159 KB)

Након што се по ко зна који пут у дугој српској историји на најприземнији начин таргетира, санкционише и стигматизује цијела једна породица, укључујући и дјецу, само због тога што њихов отац, стуб породице, али и наше поносне Републике Српске има погледе на будућност који не одговарају САД и појединим западним моћницима, српски народ данас има само осјећај стида због туђе срамоте, рекао је генерални секретар СНСД-а Лука Петровић.

- Против тог осјећаја стида на знамо се другачије борити, осим да подсјетимо нашу некадашњу 'браћу по оружју' на ријеч достојанство, каква год у њима побудила осјећања. Та ријеч за њих је данас безвриједна, јер су по ко зна који пут у новијој историји показали да су све супротно од достојанствени - изјавио је Петровић.

Он је подсјетио да је само прије пар дана обиљежена годишњица славне Операције "Халијард", гдје се присјећало на дане када је Оркестар ратног ваздухопловства САД изводио химну "Боже правде", а амерички амбасадор држао говор на српском језику у знак захвалности српском народу који су спасили америчке пилоте.

- Данас и још задуго, такве захвалности нећемо и не можемо чути. Данас можемо само да се стидимо америчке срамоте, кукавичлука и лицемјерства - нагласио је Петровић.

Он је рекао да је достојанство, које је увијек красило српски народ, а данас можда и највише с обзиром на све изазове са којима се сусреће, некада красило и наше садашње противнике - Американце.

- Без обзира на тежину тренутка, и у миру и у рату, бирали би начине да се боримо за своје циљеве, идеале и слободу. Када би осјетили неправду, понижење или издају, поново би реаговали достојанствено. Тако смо, на примјер, слично реаговали и након одлуке суда у Колмару да не изручи ратног злочинца Рамуша Харадинаја Србији, када су чланови Удружења породица настрадалих на Косову и Метохији црним платном прекрили споменик захвалности Француској на Калемегдану. Тако је било и много пута прије, али и послије, а поготово данас - истакао је Петровић за Срну.

Он је нагласио да ће српски народ потиснути и покрити своја сјећања, своје "споменике захвалности", своју славну историју црним платном и чекати нека боља времена.

- Избори у САД су сљедеће године. Како се понашате и како поступате са вашим пријатељима и непријатељима, надамо се, сви на овој планети, да ћемо их и дочекати, а пошто се више не разумијемо, мада вас данас ријетко ко више разумије, вјерујем да ћете разумјети бар стихове ваших пјесама, за крај овог нашег дугог пријатељства: "Толико је пуно различитих свјетова, Толико много различитих сунца,

А ми само један свијет имамо, али у различитим живимо" /Dire Straits "Brothers in Arms/ - навео је Петровић.