ТРЕБИЊЕ │ Инвестициона конференција, чији ће домаћин наредног мјесеца бити наш град, биће прилика да Требиње инвеститорима представи своје потенцијале, те да се уговоре конкретни пројекти који ће отворити нове капацитете и нова радна мјеста, рекао је за Радио Требиње градоначелник Лука Петровић.

Он је гостујући у емисији „Актуелно“ на таласу нашег радија истакао да се Требиње озбиљно припрема за сусрет са инвеститорима, да је у току израда својеврсне „личне карте“ свега што град жели и може да понуди, те најавио да је уз учеснике из земље и региона на конференцију већ извјестан долазак привредних делегација из Турске, Грчке и Кине.

Петровић је прецизирао да ће конференција бити организована у четири панела, од којих је први резервисан за презентацију инфраструктурних пројеката важних за град, као што су - завршетак постојеће и градња капиталне обилазнице, развој спортског дијела уз Град сунца, завршетак пливачког комплекса, градња треће компоненте водоводног система, те пројекти наводњавања Требињског и Петровог поља и пордшка руралном развоју кроз пројекте асфалтирања и водоснабдијевања.

Он је додао да ће у оквиру другог панела бити презентоване требињске развојне шансе у пољопривреди, посебно у производњи органске хране и љековитог биља, тема трећег панела је туризам, гдје требињски потенцијал „није довољно искориштен“, а четврти панел биће резервисан за презентацију законодавно-правних бенефиција које Требиње може да понуди инвеститорима у реални сектор и нова радна мјеста.

„Ми смо се опредјелили да индустријску зону повећамо на неки 200 хектара, већ је у изради нацрт зонинг плана, желимо да у индустријској зони дамо ренту за нула марака свакоме ко хоће тамо да купи простор и запошљава раднике, обезбиједићемо и сву инфраструктуру која тренутно недостаје, повољне кредите. Требиње својим погодностима мора да парира другим срединама, а инвеститори желе да знају тачно које су то предности“, рекао је Петровић за Радио Требиње.

Резови због враћања кредита, директори „на проби“

Градоначелник Петровић је истакао да се због изнуђеног кредитног задужења у свим градским установама морају увести уштеде које ће за минимално 5% смањити планиране расходе, уз обавезу да се истовремено повећају приходи за 5%.

Прва оцјена овог стања биће након шестомјесечног обрачуна, око 15. јула. Они директори који то не буду испоштовали - неће моћи наставити свој мандат“, категоричан је Петровић - додајући да се сви директори могу у овом смислу сматрати „пробним“ док се не докажу да могу да одговоре овим задацима.

Он је додао да и радници у Градској управи и установама града морају бити свјесни да у овим околностима нема услова за повећање плата, те да је циљ за 2017. годину - исти износ примања као и у 2016. години.

Циљ и да се у 2018. повећају плате, али се то мора обезбиједити кроз рад свих одјељења у градској администрацији и кроз рад у установама и предузећима града, гдје треба да се остварују додатни приходи како би и плате биле веће“, нагласио је Петровић у интервјуу за Радио Требиње.

У емисији „Актуелно“ градоначелник Петровић говорио је о проведеним мјерама финансијске стабилизације, насљеђеним обавезама Града Требиња и одлуци да се овај дуг покрије кредитним задужењем, судбини новца „заробљеног“ у стечају Бобар банке, разлозима за кривичне пријаве против бившег градоначелника, задацима који стоје пред првим сарадницима градоначелника и директорима градских установа, предстојећој инвестиционој конференцији, проведним изборима у мјесним заједницама...

Разговарала Влатка Мусић.

Радио Требиње