IMG_6427_resized_20211115_093049147.JPG (102 KB)

Концертом ученика и професора Музичке школе вечерас су у Културном центру завршене „Дучићеве вечери поезије“.

Поздрављајући учеснике концерта и публику, градоначелник Требиња Мирко Ћурић је истакао да се Дучићеве вечери поезије не могу љепше завршити него концертом требињских виртоуза, који „Пјесмом Дучићу“ славе једног од најумнијих људи нашег града и човјека који је родно Требиње волио и цијенио више него било које друго мјесто у коме је живио у својој богатој пјесничко-дипломатској каријери.

„Можда баш то говори о његовој величини као човјека који је био изнад локалног и регионалног, али се увијек враћао тамо гдје је му је била и душа и срце – у своје мило Требиње. Зато је Требиње Дућић, а Дучић Требиње. То је једна несаломива нит која повезује пјесника и наш град“, навео је Ћурић.

IMG_8177.JPG (121 KB)

Он је додао да је наш најпризнатији суграђанин управо онај који је од Требиња својим личним примјером желио да створи европску престоницу, која се својом културном свијешћу уздиже изнад локалног и поприма свјетске оквире којим се диве много већи и много напреднији.

„То је аманет који не заборављамо и који из године у годину унапређујемо и развијамо. Концепт 'град културе' је нешто највриједније што с посебним поносом његујемо“, навео је Ћурић.

IMG_20211115_210350_resized_20211115_090501062.jpg (143 KB)

Према његовим ријечима, зато су Град Требиње и Електропривреда Републике Српске подржали иницијативу Музичке школе и оснивача фестивала класичне музике 'Music and More SummerFest' Татјане Ранковић да заједно купе концертни клавир. Ријеч је о веома скупом клавиру, који ће ускоро бити у нашем граду и доступан свим ученицима и професорима.

„Наша дјеца имаће прилику да држе концерте са најбољим пијанистима свијета кроз поменути фестивал музике. А зашто не рећи – Требиње у деценији пред нама заслужује да добије и модерну концертну дворану. Град културе то заслужује ма колико то сада изгледало немогуће и нестварно. Морамо се издизати изнад локалног виђења, али не заборавити коме припадамо и шта његујемо“, закључио је Ћурић.

IMG_8206.JPG (134 KB)

Директор Музичке школе Требиње Душанка Бабић је истакла да им је припала изузетна част што су приредили концерт у славу великог пјесника.

„Програм је био разнолик, изведене су класичне, модерне, филмске, шпанске и друге композиције. Одговорност је била велика и надам се да смо испунили очекивања наше публике. Поред професора и ученика Музичке школе наступили су и некадашњи ученици ове школе, као и гости виолиниста Соња Војводић и виолончелиста Милан Нинковић, чланови црногорског симфонијског оркестра“, навела је Бабић.

IMG_8210.JPG (109 KB)

Милан Нинковић, виолончелиста - члан црногорског симфонијског оркестра је изразио задовољство што је наступио по први пут пред требињском публиком.

„Велика част што сам свирао на дивном концерту у част Јовану Дучићу. Ја сам поријеклом из Требиња. Било је заиста фантастично и надам се да ћемо поново доћи у овај прекрасни град“, казао је Нинковић.

IMG_8207.JPG (95 KB)

Слађана Скочајић, начелник Одјељења за културу, породицу, спорт и образовање је истакла да ће у сарадњи са амбасадом Србије у Јапану, 17. децембра бити организована изложба посвећена Јовану Дучићу.

„На изложби ће представник Музеја Херцеговине говорити о Дучићу и биће приказана три филма које је радио академик Јован Делић са својим студентима овог љета у Требињу. Гости ће бити представници свих девет земаља, гдје је Јован Дучић био у свом дипломатском походу. Тај осјећај, да се цијели свијет ове године поклања Јовану Дучићу, нам даје снагу да ово изнесемо како треба и наравно да најавимо наредне 55. Дучићеве вечери поезије, које ће бити у посебном свијетлу", казала је Скочајић.

IMG_8212.JPG (127 KB)

IMG_8187.JPG (141 KB)