Zavicaj sunca 1.jpg (326 KB)

У Народној библиотеци Требиње вечерас је одржана промоција књиге „Завичај сунца“, аутора Ненада Јера Раденковића, пјесника са Косова и Метохије.

У новом поетском остварењу Раденковић се, како истиче, стиховима одужује за братску љубав и гостопримство које је доживио у нашем граду.

„Братска љубав и гостопримство које ме је дочекало сваки пут када сам био у Требињу, изазвало је у мени жељу да се одужим и захвалим на једини и најбољи начин на који умијем. Зато сам са задовољством и великим емотивним набојем писао пјесму по пјесму, желећи да све своје доживљаје преточим у стихове. Тај морални дуг сам склопио међу корице ове књиге, у којој су манастири, споменици, река, мостови, град, Леутар, платани и мени драги људи“, навео је он.

Раденковић, који са породицом живи на Косову и Метохији додаје да је његова мисија да прави братске и културолошке мостове са Херцеговином, Републиком Српском, Црном Гором и дијаспором.

Zavicaj sunca 2.jpg (454 KB)

Каролина Мајсторовић, библиотекар у требињској Народној библиотеци, каже да у овој установи, Раденковића сматрају завичајним писцем, јер пише о Требињу и људима из нашег града.

„Раденковић је један од аутора чији смо поносни издавачи. Народна библиотека Требиње се већ годину и по дана бави издавачком дјелатношћу, што је велика част и задовољство. До сада смо издали 10-так дјела, а у овој години имамо у плану сарадњу са пар аутора, да будемо издавачи њихових дјела“, истакла је Мајсторовић.

Раденковић, који је по вокацији ликовни умјетник и магистар вајарства, је до сада написао десет књига, а у припреми је књига “Кратке приче са Кошара”.

Написао је значајна дјела за хорове и пјевачке етно групе. Пише приказе, есеје и књижевну критику. Његова поезија је преведена на руски, шпански, румунски, македонски и француски језик.

Друго представљање књиге Ненада Јера Раденковића ће се одржати у Етно селу Граду сунца, у суботу, 21. јануара, са почетком у 20 часова.