„Пошто су близу Дубровник, Мостар и Бококоторски залив, Требиње би требало да каналише свој велики, а неразвијени туристички потенцијал. Град на Требишњици је старији од Дубровника и дио је нашег херцеговачког Медитерана. Има добра вина, здраву храну, културно-историјске знаменитости, чисту природу и ријеке, и гостољубиве људе...“ 111

У требињској туристичкој понуди могла се наћи и вожња балоном, која у свијету све више осваја клијентелу жељену адреналинских авантура, посебно ону са дубљим џепом.

Ријеч је о иницијативи Жељка Аничића, познатог свјетског путника из Приједора, који у Тајланду за једну кинеску компанију организује овакве туристичке летове.

Аничић за Прес открива да је његов циљ да власника компаније Ли Јианга доведе у Требиње да би овдје организовао прве промотивне вожње балоном и поразговарао са локалним властима и туристичким радницима о евентуалном послу у областима балонарског и релакс туризма.

„Пошто су близу Дубровник, Мостар и Бококоторски залив, Требиње би требало да каналише свој велики, а неразвијени туристички потенцијал. Град на Требишњици је старији од Дубровника и дио је нашег херцеговачког Медитерана. Има добра вина, здраву храну, културно-историјске знаменитости, чисту природу и ријеке, и гостољубиве људе... С друге стране, Јианг познаје власнике великих кинеских туристичких агенција и угоститеља који би могли улагати у изградњу туристичке инфраструктуре и довођење богатих кинеских и западних туриста, а можда ће и сам нешто да уложи“, каже Аничић за Прес.

333

Јаничић више од пола године у срцу сјеверног Тајланда организује незаборавне панорамске летове балоном за кинеске милионере, њихове породице и дјецу, те осталу богату клијентелу из цијелог свијета. „Радим то за кинеску компанију 'Чонг Кинг Сити Линг Ханг Зе Ху' , која, осим у Тајланду, послује у Лаосу и на подручју чувених храмова Ангкор Ват у Камбоџи. Годишње имамо преко 10.000 клијената, од чега су добар дио хиперимућни људи из Кине и Хонгконга (директори у Хуавеију), САД, Русије, Канаде, Њемачке, Француске, Италије, Холандије, Аустралије, Новог Зеланда... Дакле, ријеч је о банкарима, бизнисменима, познатим умјетницима, модним дизајнерима, али и обичним људима“, каже Аничић за Прес.

Наиме, Аничић, који је 20 година живио и радио у Кини и говори преко 10 свјетских језика, дио је великог тима који ангажују туристи који воле адреналинску вожњу балоном. „Наш главни пилот је свјетски шампион у балонарству или такмичењима у летењу балоном. У том смислу, клијенти не жале новац да би се у балонима вјенчали, испросили своје љепше половине или имали романтичне панорамске летове изнад градова Паи и Ћиангмај, познатих тајландских туристичких одредишта који су карактеристични по лијепој природи, ријекама и брдима, непрегледним пољима риже и изласцима и заласцима сунца“, открива саговорник Преса.

Он истиче да је цијена вожње балоном 160 долара по особи за један сат, што је скоро упола јефтиније него у Западној Европи, САД и Аустралији. „Само у Паију у Тајланду имамо око 15 луксузних балона, капацитета до 10 мјеста. Путнике на мјесто полијетања довозимо аутомобилом, а лети се на висинама од 300 до 1.000 метара. Такође, током лета се по обичају отвара и пије шампањац“, наводи Аничић.

222

Каже да је његов газда Ли Јианг мултимилионер који се од туризма обогатио још прије 15 година. „До 1998. је радио у југозападној Кини, у регији Сечуан. Поред летења балонима, организовао је рафтинг на кинеским планинским ријекама и релакс туризам и имао више од 50 хиљада клијената годишње. Сада, односно преласком у Тајланд и југоисточну Азију, вратио се мирнијем и једноставнијем животу“, наглашава Жељко.

За то вријеме, Ли Јианг за Прес открива да се доста добро спријатељио са Жељком, који одлично говори кинески језик и који му је испричао многе занимљиве ствари о Републици Српској, БиХ, Србији и Црној Гори. „Наговара ме да посјетим вашу и околне земље и то би се могло десити већ у мају или јуну ове године прије него што одем на Олимпијске игре у Бразилу. Иначе, моја генерација у Кини је одрасла уз филмове вашег глумца Велимира Бате Живојиновића. Гледао сам и 'Валтер брани Сарајево', па бих волио да посјетим тај град“, каже Јианг.

444 Радио Требиње (Извор: Прес, фото: приватна колекција)