У Требињу је данас почео седми симпозијум „Теологија у јавној сфери“, који  је окупио предаваче из земље и регоина.

teologija-otvaranje-3.JPG (150 KB)

Епископ Захумско-херцеговачки Димитрије поручио је да ја чисто срце оно што је најважније у хришћанском животу, али то не значи да се требамо одрећи расуђивања и разума.

- Битно је да се сви заједно огледамо у лику Христовом и ту се препознамо као браћа и сестре - истакао је владика Димитрије.

teologija-otvaranje-2.JPG (126 KB)

Владан Перишић, предсједник Центра за филозофију и теологију је рекао да се оваквим скуповима покушава теологија ставити у продуктиван дијалог са најразличитијим облицима јавног живота, да би била не само приступачнија и популарнија, него и јавно релевантнија.

- Надамо се да ћемо бити обогаћени новим искуством слободног и плодног дијалога представника цркве и универзитета, два стуба европске културе - навео је Перишић.

Директор Републичког секретаријата за вјере Драган Давидовић је подсјетио да Законом о слободи вјере, правном положају црква и вјерских заједница, усвојеном 2004. године, СПЦ, исламска заједница и католичка и јеврејска црква у БиХ имају јавно–правни статус.

- БиХ темељи уговор са СПЦ на признању Светог писма, светог предања, канона СПЦ и из тога проистиче суштинска обавеза државе да штити СПЦ и њене епархије у БиХ, а имовина цркве је заштићена. Ако смо у БиХ донијели овако висок цивилизацијски закон, који је признала и међународна заједница, нема разлога да се то не деси тамо гдје би морало и гдје ће се десити- поручио је Давидовић.

teologija-otvaranje.JPG (155 KB)

Градоначелник Требиња Мирко Ћурић је навео да је теолошки симпозијум догађај који нам омогућава да проширимо своје видике, сагледамо односе између уско повезаних области и здраворазумски искристалишемо своје виђење свијета.

- Овај симпозијум представиће и теме које веома брзо мијењају свијет какав познајемо, попут савремених технолошких достигнућа, који већ сада напредним рјешењима говоре о четвртој индустријској револуцији, а ова је револуција и климатске промјене већ имала утицај на друштво и човјека- истакао је Ћурић.

Он је додао да ће Требиње и убудуће подржавати овај значајан догађај.

У оквиру програма овогодишњег симпосиона у Културном центру Требиње данас од 17 часова и 30 минута биће одржано главно предавање „Како се црквено тијело суочава са симптомима епископске произвољности“, а предавач је професор др Христо Јанарис, са Универзитета Пантион у Атини.