20211124_100752.jpg (193 KB)

Припадници Полицијске управе Требиње су, подјелом летака на Тргу слободе, започели кампању "Буди опрезан - оружје није играчка", чији је циљ да грађани буду упознати о могућим посљедицама незаконите и нестручне употребе ватреног оружја, посебно на мјестима гдје се окупља већи број грађана.

Јелена Биберџић, портпарол Полицијске управе Требиње истакла је да је законским прописима забрањено кориштење оружја на јавним мјестима, али појединци то и даље чине и тако доводе у опасност себе и друге грађане.

"Посебно када се ватрено оружје користи на прославама, на којима се пуца у вис заборављајући чињеницу да сваки испаљени метак из ватерног оружја мора негдје завршити, те да окрећући се при паду може да нанесе озбиљне повреде човјеку", навела је Биберџић.

Она је додала да су, према Закону о јавном реду и миру РС, за неовлаштену употребу оружја предвиђене новчане казне од 400 до 1.200 KМ или казна затвора до 40 дана.

"Kривичним законом РС прописана је кривична одговорност за кривична дјела недозвољена производња и промет оружја или експлозивних материја и изазивање опште опасности - предвиђена је казна затвора од шест мјесеци до пет година", казала је Биберџић.

20211124_100934.jpg (195 KB)

Она је апеловала да грађани сваку незакониту употребу ватреног оружја пријаве надлежној полицијској станици или позивом на бесплатан број 122.

„Учините своје окружење безбједним. Не дозволите да се радост претвори у тугу! Не дозволи да се смјех претвори у крик! Буди опрезан-оружје није играчка“, рекла је Биберџић.

Полицијска управа Требиње ће до 31. децембра ове године, у оквиру ове кампање организовати низ догађаја који имају за циљ едукацију грађана о опасностима употребе ватреног оружја, али и самим санкцијама које су предвиђене.