Обиљежавање Недјеље борбе против туберкулозе почело је данас и у наредних седам, у организацији Црвеног крста РС и Градске организације Црвеног крста Требиње, биће спроведене бројне активности - здравствене, социјално-хуманитарне, хигијенско-епидемиолошке, еколошке и информативно-едукативне.

crveni-krst-trebinje.jpeg (128 KB)

Циљ ове традиционалне манифестације је подизање свијести јавности о томе да је туберкулоза и даље присутна у свијету, те да од ње годишње умре око 1,5 милиона људи.

Из Црвеног крста РС напомињу да је ће током ове недјеље скренути пажњу на двоструке пријетње по здравље људи, како на туберкулозу тако и на пандемију корона вируса.

Овогодишњи мото под којим се обиљежава Недјеља борбе против туберкулозе је „Сат откуцава! Вријеме је да зауставимо туберкулозу“!

И Црвени крст Требиње имаће бројне активности поводом Недјеље борбе против туберкулозе.

Марица Томовић, секретар Градске организације Црвеног крста Требиње, истиче да ће наћи могућности, и у ово вријеме пандемије, да проведу све активности које већ годинама, традиционално проводе у оквиру Недјеље борбе против туберкулозе.

„Туберкулоза је, нажалост, још увијек присутна у великом дијелу свијета и односи огромне жртве. Ми ћемо у оквиру ове недјеље организовати мјерење шећера у крви. У требињске школе послали смо један допис који ће бити прочитан ученицима на часовима биологије. Због епидемиолошке ситуације не можемо ићи у посјету болесницима у болницу као што смо то раније радили - али ћемо, свакако, послати неке пригодне поклоне. Нећемо заборавити ни наше старије кориснике, па ћемо и њима на неки начин, посветити пажњу и овим поводом“, навела је Марица Томовић.

У Болници Требиње истичу да се посљедњих година смањује број обољелих од туберкулозе у Херцеговини.

Тренутно се од ове заразне болести лијечи седам пацијената, иако се не може говорити о тачним подацима јер се ови пацијенти, током пандемије вируса корона, лијече и у другим здравственим установама.

Иако је туберкулоза изљечива болест од ње умире више људи него и од једне друге заразне изљечиве болести. Сваких 15 секунди, у свијету, неко умре од туберкулозе, а више од осам милиона људи годишње оболи од ове болести.

Недјеља борбе против туберкулзе трајаће до 21. септембра.