Svinjokolj_Meso.jpg (211 KB)

У Требињу је почела сезона свињокоља, па ветеринари упозоравају да је преглед свињског меса обавезан, да би се утврдило да ли је заражено трихинелом.

Kако смо сазнали у требињским ветеринарским амбулантама, ове године је мање Требињаца који су се одлучили за свињокољ.

Јако Миљас, ветеринар из амбуланте „Срна“ каже да је, према њиховој процјени, већ око 80% Требињаца донијело узорке меса на анализу.

„У нашој ординацији, након досадашње анализе узорака, на срећу није био ниједан случај заразе трихинелом. Овом приликом бих апеловао на све грађане да обавезно прегледају месо свиња, јер посљедице заразе могу бити веома опасне”, додао је Миљас.

Ветеринар Загорка Делић из амбуланте „АнимаВет“ Требиње је рекла да је у односу на претходну годину, у њихову амбуланту донесем мањи број узорака на анализу.

„Свакако да су сви људи који одраде свињокољ одговорни и донесу месо на преглед. Преглед се врши на трихинелозу, паразита који се зачаури у дијафрагми свиње и која се може пренијети на човјека. Што се тиче афричке куге свиња, која је присутна у свим земљама региона, на подручју Требиња нема регистрованих случајева. Апелујемо на све људе, уколико примјете неке симптоме да обавезно пријаве. Пријаве се врше у ветеринарској амбуланти ‘Дана’, код наше колегинице Данице Милић“, навела је Делић.

Kао и претходних година, преглед свињског меса на трихинелозу у требињским ветеринарским амбулантама кошта 10 KМ.