„Nastupom turističke sezone, mi ćemo preduzeti mjere iz naše nadležnosti - tačnije mjeru popuštanja. To znači da će se vršiti samo identifikacija putnika bez unosa podataka na čitače, što znatno smanjuje vrijeme čekanja na graničnim prelazima“, ističe inspektorka Anđelić. Ivanica-granicni-prelaz

TREBINJE l Na graničnim prelazima prema moru - Zubci i Ivanica ovog vikenda bilo je gužvi, iako ljeto i turistička sezona još zvanično nisu počeli. Razlog su visoke temperature vazduha, pa su Hercegovci već počeli sa dnevnim izletima do hrvatske i crnogorske obale u potrazi za osvježenjem.

Mirjana Anđelić, inspektor u jedinici Granične policije Trebinje ističe da je uobičajno da najveća gužva u ljetnom periodu bude na graničnim prelazima koja vode prema moru, ali i da vrijeme čekanja zavisi od propusnosti na ulaznom graničnom punktu kolega iz Hrvatske.

„Došlo je do pojačanog saobraćaja preko graničnih prelaza koja vode ka moru, ali što se tiče graničnih prelaza Ivanica i Zubci koja su u našoj nadležnosti, nije bilo većih zadržavanja“, rekla je inspektorka Anđelić.

U koliko dođe do velikih gužvi, na mjestima koja su u nadležnosti bosansko-hercegovačkih graničara, praktikovaće se mjere popuštanja.

„Nastupom turističke sezone, mi ćemo preduzeti mjere iz naše nadležnosti, tačnije mjeru popuštanja. To znači da će se vršiti samo identifikacija putnika bez unosa podataka na čitače, što znatno smanjuje vrijeme čekanja na graničnim prelazima“, ističe Anđelićeva.

Inspektorka Anđelić savjetuje putovanja u jutarnjim časovima kada je najmanje vozila.

„Najbolje je putovati u periodu od 7 do 8 časova, a od 10 do 16 časova popodne je period najvećih gužvi“.

Povećan broj putnika na graničnim prelazima prema moru je uglavnom vikendom i u tzv. turističkim smjenama.

U trebinjskoj graničnoj policiji navode da za sve eventualne probleme prilikom prelaska granice, putnici mogu da se obrate službenicima na graničnim prelazima ili u dežurnu službu na telefon 059/ 272-530.
S.P.