anketa.jpg (240 KB)

Форум за грађанске иницијативе, који је формиран у склопу пројекта „Регионални програм локалне демократије на Западном Балкану“ (РеЛОаД), препознао је иницијативе које ће допринијети бољем квалитету живота грађана Требиња и понудио грађанима да одаберу једну иницијативу коју ће финансирати РеЛОаД пројекат и суфинансирати Град Требиње.

Грађани од данас могу бирати једну од понуђених иницијатива путем анкетних кутија које су  постављене  у Центру за услуге грађанима (Градска управа Требиње) радним данима од 7-19 часова и у Центру за дозволе из области предузетништва и грађења (зграда Градске управе код пијаце) радним данима од 7-15 часова.

Анкета за избор иницијативе је постављена и на службеној интернет страници Града Требиња.

Анкетирање траје петнаест дана.

Иницијативе су сљедеће:

1) „Дружионица“

Отварање „Дружионице“ подразумијева адаптирање и опремање просторије у оквиру ЈУ „Дом младих“ Требиње у простор за дружење и разговор који би млади користили бесплатно. Планирани су молерски радови, санација пода и плафона, набавка столова, столица, телевизора, рачунара и сл. Управљање и одржавање „Дружионице“ било би у надлежности ЈУ „ Дом младих“.У овој просторији млади би могли да организују разговоре и различите радионице (учење о природи, читање и разговор о књигама и др.) Имали би простор у коме би могли једни другима да помажу у различитим школским предметима – бесплатан пренос знања. У „Дружионици“ млади би могли да дискутују о различитим темама из региона и свијета чиме би се допринијело процесу подизања свијести младих, размјени идеја. (Очекивани број корисника: 240 дјеце средњошколског узраста)

2) Изградња дјечијег игралишта у МЗ Ластва

Реализацијом наведене иницијативе дјеца која живе у мјесној заједници Ластва добила би прилику да се играју на безбједан начин. Планирана је набавка и постављање мобилијара за дјечије игралиште (љуљашке, клацкалице, тобогани и сл.). Управљање и одржавање игралишта, након реализације иницијативе, преузела би Мјесна заједница односно Град Требиње. С обзиром на чињеницу да грађани, дјеца и одрасли, из других дијелова града често посјећују ову мјесну заједницу (једно од омиљених излетишта) корист од игралишта имала би и дјеца из других дијелова града која долазе у МЗ Ластва.  (Очекивани број корисника:  минимално 70 дјеце)

3) Реконструкција – уређење постојећег игралишта у насељу „Бањевци“

Насеље „Бањевци“ је новије насеље у Требиње који је издвојио средства и у насељу је претходном периоду изграђен вишенамјенски спортски терен који је неопходно реконструисати у циљу стварања бољих услова за бављење спортом. Уз спортски терен потребно је изградити и опремити простор за игру дјеце млађег узраста. Планирана је реконструкција постојећег терена (фарбање голова и кошева, изградња заштитне ограде, набавка клупа и сл.), као и набавка и постављање мобилијара за дјечије игралиште (љуљашке, клацкалице, тобогани и сл.) Реализацијом ове иницијативе  дјеца и омладина  у Бањевцима имала би могућност да на квалитетан начин користе своје слободно вријеме, да се играју и да свој живот обогате спортско-рекреативним активностима и дружењем на отвореном.Очекивани број корисника:  120 дјеце и омладине.

4) Изградња вјежбаонице на отвореном у центру града – насеље „Луч“

Изградњом вјежбаонице на отвореном грађани би имали прилику да вјежбају у природи у центру града. Вјежбаоница ће бити постављена  у насељу „Луч“ у коме  је у неколико претходних година изграђено више од 300 станова, а у фази изградње је и 40 станова за младе брачне парове. Локација се налази у непосредној близини спортског терена на коме грађани тренирају и баве се спортско-рекреативним активностима. Реализацијом ове иницијативе грађани би добили могућност да обогате садржај спортских активности, као и прилику да тренирају на отвореном. Планирана је набавка и постављање фитнес опреме за вјежбање на отвореном. Корист од вјежбаонице имали би сви грађани који живе у Требињу. (Очекивани број корисника:  преко 1000 грађана).

Позивају се грађани да учествују у анкети и изаберу ону иницијативу коју сматрају најкориснијом за град и грађане Требиња.

 

***Пројекат РеЛОаД финансира Европска унија, а имплементира Развојни програм Уједињених нација (УНДП).