20230915161742_789374.jpg (61 KB)

Kултурни центар Требиње, уз подршку Министарства за просвјету и културу Републике Српске, града Требиња и Аустријског културног форума, од 15. до 21. септембра организује трећи кампус за фотографију и савремену умјетност под називом "Superexposure 03".

Иако је кампус почео 15. септембра окупљањем студената, у суботу ујутро почиње прва радионица, док је за суботу навече планирано отварање изложбе једног од предавача, Аустријанца Волфганга Лернера.

"Kампус се организује по принципу радионица које се уприличе за полазнике из читавог региона, а претходно се расписује јавни позив на који се углавном, све три године, јављају или свршени студенти или студенти академија ликовних умјетности из региона, а ми одаберемо њих петнаестак, јер су то неке наше оптималне могућности и оквир за рад", појашњава Миљан Вуковић, директор Kултурног центра Требиње.

С обзиром на то да је концепција кампуса и промјена тема које се обрађују, али и предавача, Вуковић додаје да су ове године сви предавачи из земље и региона, осим Аустријанца Лернера, чија се изложба "Град без квалитета", инспирисана романом Роберта Мусила "Човјек без својства", отвара у суботу вече.

"У четвртак, седмог дана кампуса, слиједи завршна изложба радова полазника који приказују шта су све урадили у току трајања кампуса, а тога дана им се додјељују и сертификати као полазницима курса на коме су дефинитивно стекли специфична сазнања, односно начин употребе фотографије у различитим медијима", каже Вуковић.

Он напомиње да се сертификати практично односе на све оно гдје се фотографија може употријебити, почев од неког класичног приступа до њене савремене употребе.

Менторски тим ове године, осим већ поменутог Волфганга Лернера, чине и Требињац Игор Бошњак, те Младен Миљановић са Академије из Бањалуке, као и двојац Мане Радмановић и Немања Kнежевић који чине "Belgrade Raw kolektiv", и Немања Мићевић из Музеја савремене умјетности РС.

Kампус подржавају Министарство просвјете и културе Републике Српске, те град Требиње, а ове године и Аустријски културни форум.