dani-vojvodine-1.JPG (244 KB)

У градској управи данас је поводом дводневне манифестације “Дани Војводине у Требињу”, која почиње данас, одржана конференција за новинаре којој су присуствовали представници Града Требиња, гости из Војводине и Републике Српске.

Циљ дводневне манифестације, која се по први пут одржава у граду на Требишњици, је представљање богате туристичке понуде Војводине привреди, становништву и туристима у Требињу.

dani-vojvodine-4.jpg (226 KB)

Драгослав Бањак, предсједник Скупштине града Требиња је навео да су Дани Војводине прилика да се грађанима Требиња и бројним туристима представе туристички потенцијали Војводине.

„Ово је уједно и прилика за јачање традиционалних веза између Херцеговине и Војводине, које имају, прије свега, културни карактер, а уједно отварају и могућности за унапређење тих веза у сваком другом погледу, а на првом мјесту мислим на њихов привредни карактер“, навео је Бањак.

Борко Ђурић, предсједник Привредене коморе РС је истакао да су Дани Војводине значајна манифестација којој би се требало посветити и убудуће. Сматра да је заједнички рад веома важан за будући развој туризма у региону.

dani-vojvodine-2.JPG (285 KB)

dani-vojvodine-3.JPG (251 KB)

„Туристички производ треба заузети стратешко мјесто у нашем привредном систему с обзиром да немамо могућности да се индустријски носимо са великим системима, али имамо могућности да природно богатство које имамо објединимо, увежемо, при том користећи и оно што се зове завичајне везе. Кроз заједничке пројекте, увезивањем свих расположивих потенцијала, можемо да дамо јединствену понуду све захтјевнијим домаћим и туристима из свијета“, истакао је Ђурић.

Марко Радић, директор Туристичке организације града Требиња је навео да су туристи из Србије и Војводине на првом мјесту по броју остварених ноћења у Требињу у овој години те да је то, поред осталог, резултат досадашње сарадње.

„Ми смо чести гости у Србији и Војводини, учествујемо на сајмовима, њихови  туристи долазе у Требиње. Та спона је јасна када је туризам у питању и ово је још један додатак цијелој тој причи - да још више учврстимо нашу сарадњу и да кроз овакве сусрете стварамо још боље услове за размјену туриста и идеја и пројекта који могу да обогате туристичке понуде“, рекао је Радић.

 Он је најавио да ће у октобру требињска Туристичка организација заједно са Туристичком организацијом РС учествовати на сајму у Војводини.

Наташа Павловић, директорица Туристичке организације Војводине је навела да је манифестација Дани Војводине прилика да се упореде неке заједничке туристичке понуде Херцеговине и Војводине.

„Ми ћемо током ових дана имати прилику да упоредимо неке заједничке туристичке производе. Рецимо ових дана ће бити прилика да укрстимо чаше вранца, који је типично вино за Херцеговину или блатине са нашом франкофком или евентуално жилавка и ризлинг да укрсте снаге“, истакла је Павловићева.

Она је навела да је Нови Сад омладинска пријестоница Европе за 2019. годину и Европска пријестоница културе у 2020.

„Суботица са Палићем ће добити велики аква парк, тако да су ово све заједнички правци у којима можемо дјеловати убудуће. Заједнички регионални производи ће постојати. Туристи из региона су најзначајнији туристи. Ми знамо чиме располажемо - то су богато културно насљеђе, гастрономија и вински путеви, активни одмор а то је и оно што нас спаја и на чему ћемо радити у наредном периоду“, додала је она.

На манифестацији ће осим Туристичке организације Војводине учествовати војвођански винари и угоститељи, чланови Привредне коморе Војводине, Новосадског сајма, туристичких организација Вршца, Суботице, Шида, Ирига, Салаша, Ченеја, привредници, удружења и делегације Покрајинске владе Војводине.

Манифестација ће бити настављена округлим столом „Правци заједничког дјеловања у туризму између РС и Војводине“, а у поподневним часовима, на градском корзоу, биће представљени туристички потенцијали Војводине грађанима Требиња и бројним туристима.

Посјетиоци и сутра могу уживати у презентацији туристичке понуде Војодине, од 11 до 17 часова.