Fondacija sveti vukasin.jpg (139 KB)

Фондација „Свети Вукашин“, која је, у циљу подршке наталитету у Херцеговини, основана при Епархији Захумско-херцеговачкој и приморској прије више од осам година наставља рад, а формиран је и нови управни одбор Фондације.

Епископ Димитрије је почетком децембра организовао пријем за чланове ранијег и новог Управног одбора и представнике општина и градова који припадају овој Епархији.

Владика Димитрије је истакао да Фондација „Свети Вукашин“ наставља да ради проширујући своје дјелатности, а не заборављајући првобитну идеју подршке наталитету у Херцеговини, наведено је на званичном сајту Епархије захумско-херцеговачке.

„Фондација Свети Вукашин би трабала да буде спона која још боље повезује постојеће хуманитарне, човјекољубиве и здравствене институције у овоме дијелу РС, не конкуришући им у било ком смислу, већ свима нама помажући да будемо бољи, човјекољубивији, милосрднији и пажљивији једни према другима“, рекао је он.

Епископ Димитрије је позвао све да, у складу са могућностима, дају допринос наставку хуманитарних активности у Херцеговини.

Фондација „Свети Вукашин“ основана је на Преображење 2011. године, када се одазвао велики број донатора из земље и иностранства у циљу подршке наталитету у Херцеговини.

Двије године од свог оснивања Фондација је испуњавала предвиђени циљ, исплаћујући матерински додатак за треће, четврто и свако следеће рођено дијете мајкама на подручју Захумско-херцеговачке епархије и општине Kалиновик.

Због недовољног прилива новца од сталних донатора и из општина и града Требиња, 2013. године је редукован њен рад. Из Фондације је тада саопштено да ће, имајући разумјевања за финансијске тешкоће са којима се сусрећу источнохерцеговачке општине и други донатори, Фондација рад усмерити на демографски најугоженија подручја, делове Епархије на подручју Хрватске, ФБиХ и на општину Kалиновик.

Истовремено, епископ Захумско-херцеговачки и приморски Димитрије подржао је акцију изградње новог онколошког одељења у требињској Болници, пошто су просторије у којима се лијече обољели од карцинома неадекватне и неусловне. Епископ Димитрије, члан иницијативног одбора за изградњу онколошког одјељења, је истакао да је тешко из перспективе вјере дати одговор на страшну болест која хара, посебно када оболе дјеца.

„Једини наш одговор је да помажемо и на дјелу покажемо животност наше вјере, наде и љубави. Да пружимо руку тим људима, дјеци која оболијевају, а која су свуда око нас. Ово је иницијатива која би требало да предходи сваком нашем прегнућу, помоћи онима којима је потребна и помоћи нашем здравству“, рекао је владика Димитрије.

Подршка од Исламске заједнице

Иницијативу је подржала и требињска Исламска заједница, а главни требињски имам Садик ефендија Фазлагић је рекао да је Требиње велики центар који заслужује квалитетну и респектабилну болницу са свим неопходним одељењима за лијечење пацијената из Херцеговине.

„Онолико колико будемо могли подржаћемо ову иницијативу“, истакао је он. Нови објекат онколошког одјељења на два спрата заменио би неусловне подрумске просторије у којима се сада лијече обољели од малигних болести.