336746_1

BEOGRAD | Boško Jakšić, spoljnopolitički komenatator beogradske Politike, kaže da bi volio da precizira ne gde živi Republika Srpska iz ugla Beograda, nego gde živi vlast Republike Srpske.

"Prvo, ja bih volio da preciziram, dakle, ne gde živi Republika Srpska, jer ona je celovita i višeslojna kategorija i teritorijalno i po stanovništvu i njihovim političkim raspoloženjima, nego bi voleo da preciznije odgovorim gde je vlast Republike Srpske u odnosu na sve ono što se događa u i u Federaciji i u regionu", kazao je Jakšić u emisiji "Ovo je Srpska" u programu ATV.

"Moj odgovor bi bio da Republika Srpska sa otvorenim pretnjama predsednika Milorada Dodika oko secesije, s podrškom stvaranja trećeg hrvatskog entiteta, o čemu sada govori i nova hrvatrska predsjednica, s potsticajem da bi ta dva entieta onda u jednom trenutku , kad se stekenu povoljni uslovi, mogli da se izdvoje iz BiH. Meni se lično čini da su opasni i da su kontradiktorni procesima za koje se zalaže međunarodna unija, a rekao bi da ih podržava i Beograd", rekao je Jakšić.

Kaže da ne bi bio spreman da da aboliciju EU koja nema jedinstvenu, ne samo jedinstvenu politiku, nego još gore nema izlaznu strategiju i jasan plan šta raditi sa BiH.

"EU i Americi je jako teško da priznaju da su pogrešili, jer praksa pokazuje da je BiH nefunkcionalna država, da je u posljednjem izvještaju Evropske komisije jedina ocenjena negativnom ocjenom i da umesto da napreduje vraća se unazad. Perspektive nema ali nema ni nekih konkretnih incijativa", kaže Jakšić.

Plaši se da anglo-njemačka inicijativa, koja je poslednja na toj agendi koja se nudila poslednjih decenija, nema neke velike šanse na uspjeh, jer EU nije spremna da ponudi neke konkretnije garancije za izvlačenje iz te situacije državama regiona, a pogotovo BiH koja je u najgorem stanju.

"Čuli smo sto puta ta opravdanja da je EU u krizi, da pati od zamora proširenja, zamora materijala, da je nova EU komisija i njen predsednik Junker proširenje stavili na dno prioriteta i da je veoma precizno rečeno da barem pet godina niko novi neće biti primljen. To su sve signali koji na neki način mogu da stvaraju apatiju u ovom regionu, koja može veoma lako zbog ekonomske situacije nezaposlenosti da prizove zle duhove prošlosti, prije svega nacionalne, tako da perspektive nisu dobre", objašnjava Jakšić.
Naglašava da bi volio da može da bude optimista.

"Volio bi da mogu da bude optimista, ali situacija je takva i mislim da je odgovornost Beograda i Zagreba kao granata Dejtonskog sporazuma veća i tu bi mogao da nađem tragove optimizma i to u činjenici da je i premijer Srbije i predsjednica Hrvatske prve adrese svojih putovanja van zemalja odabrale Sarajevo" ,kazao je Jakšić.

BNTV