Историчар Дејан Ристић одржао је вечерас у Музеју Херцеговине предавање о најистакнутијим архиепископима који су обиљежили историју Српске православне цркве, а поводом значајне годишњице - осам вијекова од утемељења цркве у Срба.

Предавање под називом „Од Светог Саве до Светог Павла Српског: Осамсто година аутокефалије и осам вијекова непрекинуте молитве“, како је напоменуо историчар, подстакнуто је потребом да се у години великог јубилеја најстарије институције у Срба, успостављене још 1219. године, проговори о личностима које су се налазиле на њеном челу, прије свега што највећи број наших сународника о њима и њиховима заслугама веома мало зна.

„Ради се о 56 изузетних појединаца. Неколико њих је свега остало упамћено у колективном сјећању, а остало је препуштено теолозима и нама историчарима. Потрудио сам се да од њих 56 издвојим петнаестак медаљона, оних који су најзначајнији међу значајнијим поглаварима Српске православне цркве, архиепископима и патријарсима од утемељења цркве до нашег времена - као један гест поштовања и захвалности, али и као подстрек да се много више него што је то случај данас позабавимо тим личностима које су биле на челу наше цркве у претходних 800 година“, казао је Ристић.

А током претходних осам вијекова на челу Српске православне цркве налазили су се памћења и поштовања вриједни архиепископи и патријарси, који својим дјеловањем нису обиљежили само историју српске цркве, већ  и нашег народа у цјелини, националне културе, умјетности, науке и просвјете...

Ристић признаје да му је међу архипастирима српске цркве као историчару посебно близак и драг архиепископ свети Данило II, игуман хиландарских и епископ хумски, који је троном Светога Саве управљао у првој половини 14. вијека.

„Изузетан аскета. Притом, државник и војсковођа који је одбранио Хиландар од Каталана /шпанских најамника/ и спасао манастир. Велики писац, хагиограф иза кога је остало једно од најзначајнијих дјела наше средњовјековне црквене књижевности – 'Животи краљева и архиепископа српских'. Био је и велики градитељ који је подизао и обнављао велики број манастира и цркава. Може се у многим аспектима свог дјеловања поредити са Светим Савом“, напоменуо је Ристић.

Р.С.