Skeniranje 5.jpg (417 KB)

Центар за информисање и образовање Требиње покренуо је пројекат дигитализације „Гласа Требиња“, што је, према ријечима директора Манојла Ћука један од историјски значајнијих пројеката за ову Јавну установу.

„Већ неколико година смо размишљали да покренемо пројекат дигитализације свих бројева 'Гласа Требиња' од 1953. године до данас. Ипак, требало је прво набавити адекватну опрему и припремити кадар. Уз подршку Градске управе, издвојено је преко 6.000 КМ за куповину скенера и рачунара, како бисмо кренули у реализацију пројекта“, рекао је Манојло Ћук.

Он је нагласио да је у провођењу овог веома захтјевног пројекта значајна сарадња са Музејом Херцеговине.

„Музеј посједује доста бројева 'Гласа Требиња', тако да ћемо оне бројеве који не буду код нас, узети код њих и скенирати да имамо архивирано у дигиталној форми. Пројекат ће трајати барем двије године, јер је потребно скенирати преко 70.000 страница“, казао је Ћук.

Директор ове јавне установе каже да је „Глас Требиња“ преко 70 година успио задржати улогу хроничара, коју је оправдао небројено пута.

„Када некоме ко се бави истраживачким радом затребају информације о дешавањима у нашем граду у посљедњих 70 година, обично дођу у редакцију 'Гласа' и траже архивске бројеве. Када објединимо све бројеве и странице на једном мјесту у дигиталној форми, можемо рећи да смо постигли наш циљ“, закључио је Ћук.