Болница Требиње данас је покренула иницијативу за изградњу новог онколошког одјељења јер су просторије у којима се сада лијече пацијенти тешко обољели од опаке и злоћудне болести - неадекватни и неусловни.

onkologija-2.jpg (194 KB)

Формиран је и иницијативни одбор за изградњу новог онколошког одјељења, а иницијатива ће бити упућена ресорном министарству.

Љубица Миљановић, директорица Болнице Требиње је истакла да је број обољелих од малигних болести свакодневно у порасту, а лијечење је изузетно тешко, сложено и захтијева мултидисциплинарни приступ.

„Кад то кажем онда мислим на цијели тим свих здравствених радника и свих специјалности. А поред људских ресурса неопходно је и адекватно опремљено одјељење онкологије, које ће континуирано пратити терапију тешко обољелих људи“, навела је директорица требињске болнице.

onkologija.jpg (179 KB)

Мирко Колак, онколог је рекао да је ново онколошко одјељење пријека потреба за све тешке пацијенте у Херцеговини.

„Ми функционишемо у неадекватном простору, у подрумским просторијама, згради која је изграђена послије Другог свјетског рата. Нисмо у могућности да обезбиједимо 24-оро часовни рад већ радимо само до два сата, а послије тога пацијенте смијештамо по другим одјељењима зависно од локализације примарне болести. Овакви услови су недостојни за лијечење пацијената и ово је почетак борбе за изградњу одјељења за онкологију достојног свим људима који болују од малигних болести“, подвукао је Колак.

Он је рекао да ће бити отворен подрачун на нивоу Болнице Требиње на који ће моћи да се донирају средства за изградњу онкологије. Изградња овог одјељења је предвиђена у пројекту реконструкције требињске болнице.

„Биће изграђен нови двоспратни објекат, на првом спрату ће бити пријемно одјељење, а на другом одјељење за смјештај пацијената обољелих од малигних болести“, појаснио је Колак.

Обољели од малигних болести су највише свјесни неопходности изградње онколошког одјељења и истичу велику љубазност и залагање љекара и особља садашњег онколошког одјељења, наводећи да је највиша проблематика организационе природе и недостатка простора.

onkologija-4.jpg (167 KB)

„Тешко је и нама али и љекарима и сестрама јер се морају сналазити гдје да нас смјесте да бисмо могли да примамо терапију. Овај простор је мали тако да морамо ићи на друга одјељења, а врло често су и та одјељења пребукирана.Сестре су приморане да носе пацијете од одјељења до одјељења. Има десет кревета за седам херцеговачких општина. У ходнику чека много људи. И то ходање од одјељења до одјељења је ризично за нас којима је имунитет иначе слаб. Ово је један очајни вапај нас пацијената да се изгради ово одјељење“, испричао је Митар Вукосављевић који се лијечи од карцинома.

Епископ Захумско-херцеговачки и приморски Димитрије, члан иницијативног одбора за изградњу онколошког одјељења је истакао да је тешко из перспективе вјере дати одговор на страшну болест која хара, посебно када оболе дјеца.

onkologija-3.jpg (131 KB)

„Нема ту лаког одговора. Једини наш одговор би био да помажемо и на дјелу покажемо животност наше вјере, наде и љубави. Да пружимо руку тим људима, дјеци која оболијевају, која су свуда око нас. Ово је инициатива која би требало да претходни сваком нашем прегнућу, помоћи онима којима је помоћ потребна и помоћи нашем здравству“, рекао је владика Димитрије.

Иницијативу су подржали и представнци Исламске заједнице Требиње.

Садик Фазлагић, требињски имам је рекао да је Град Требиње велики центар који заслужује квалитетну и респектабилну болницу са свим неопходним одјељењима.

„Онолико колико ми будемо у могућности наравно да ћемо подржати ову иницијативу“, рекао је Фазлагић.

Иницијативу су осим представника епархије, исламске заједнице, љекара и особља требињске болнице, подржали и Град Требиње, начелници херцеговачких општина, директори јавних установа и  приватних предузећа, те Министарства здравља Републике Српске и Србије и Онколошког института Србије.

У овој години у требињској болници је било 1.500 хоспитализација, око 2.000 амбулантних прегледа, и донијели су око 600 конзилијарних одлука о лијечењу малигних болести и упутили преко 100 пацијената на зрачење и преко 200 пацијената на хирургију.