325955_1 BANJALUKA | Ko će pod mandatarskom palicom Željke Cvijanović biti novi-stari ministri u Vladi RS? Tegeltija ostaje u finansijama. Najozbiljniji kandidat za MUP - Darko Ćulum.
Iako ima rok od 40 dana za predlog članova kabineta i programa rada Vlade, mandatar za sastav nove vlade Republike Srpske Željka Cvijanović započeće konsultacije oko formiranja Vlade već do kraja ove sedmice.
Završetak konsultacija bi mogao da usledi nakon desetak dana, posle čega će nova-stara premijerka biti spremna da podnese ekspoze pred Narodnom skupštinom Republike Srpske i objavi sastav svog kabineta.
Iako su još mnoga pitanja otvorena, polako se nazire i sastav nove vlade, u kojoj bi pobednička stranka na izborima - Savez nezavisnih socijaldemokrata - trebalo da ima gotovo pola ministarskih mesta.
Kako saznajemo, SNSD bi, osim premijerskog mesta, trebalo da pripadne sedam do osam resora od 16, koliko ih ima trenutno u Vladi Republike Srpske.
Pritom će, kako navodi naš izvor, uglavnom zadržati iste resore koje su imali i u dosadašnjoj vladi, a to su unutrašnji poslovi, finansije, zdravlje i socijalna zaštita, poljoprivreda i prostorno uređenje i građevinarstvo.
- Zoran Tegeltija bi trebalo da ostane ministar finansija, Dragan Bogdanić ministar zdravlja, a kao jedan od najozbiljnijih kandidata za MUP važi Darko Ćulum, načelnik Uprave policije Republike Srpske. Kao novi-stari ministri slove i Srebrenka Golić i Jasmin Komić, ali je pod znakom pitanja da li će oboje nastaviti vođenje istih resora - navodi naš izvor.
Njihovi koalicioni partneri Socijalistička partija i Demokratski narodni savez trebalo bi ukupno da dobiju sedam ministarskih mesta, od čega bi četiri pripalo socijalistima, a tri DNS, s obzirom na to da su dobili mesto predsednika Narodne skupštine Republike Srpske.
Socijalisti, koji će u novoj vladi značajnije učestvovati nego u prethodnoj, jer će dobiti jedno ministarsko mesto više, gotovo sigurno dobijaju resor industrije, tehnologije i rudarstva, a u fotelju ministra zasešće lider SP Petar Đokić, dosadašnji ministar rada i boračko-invalidske zaštite. Kako navodi naš izvor, SP takođe sigurno pripada i resor trgovine i turizma, a socijalisti bi u novoj vladi trebalo da preduzmu resor porodice, omladine i sporta.
Još je neizvesno koja od dva ministarstva će SP zadržati - Ministarstvo rada i boračko-invalidske zaštite ili Ministarstvo pravde, a ako se ipak odluče za resor rada, onda među najozbiljnijim kandidatima figurira dosadašnji pomoćnik ministra Duško Milunović.
DNS bi takođe trebalo da zadrži dva resora koja je imao u dosadašnjoj vladi, a to su Ministarstvo uprave i lokalne samouprave, koje će još četiri godine voditi Lejla Rešić, i saobraćaj i veze, a najozbiljniji kandidat za to mesto je Damir Ćopić, zamenik direktora u Agenciji za pružanje usluga u vazdušnoj plovidbi BiH.
Kako saznajemo, s obzirom na manji broj ministarskih mesta koje će dobiti od SP, DNS će tražiti i vođenje jednog od važnijih resora u Vladi - Ministarstvo prosvete i kulture Republike Srpske. Kao najozbiljniji kandidat pominje se rektor banjalučkog Univerziteta Stanko Stanić.
Prema sporazumu SNSD i HDZ BiH, jedno mesto ministra iz reda hrvatskog naroda pripašće HDZ BiH, a najverovatnije će voditi resor nauke i tehnologije. U tu fotelju će gotovo sigurno Davor Čordaš, dosadašnji ministar za izbeglice i raseljene.
“DOMOVINA“ U VLADI REPUBLIKE SRPSKE?
U NOVU vladu, kako sada stvari stoje, neće ući predstavnici probosanske koalicije „Domovina“, iako su neki od njihovih predstavnika to najavljivali. Ipak, ukoliko SNSD na nivou BiH nađe „zajednički jezik“ sa SDA, moguće je da bi u tom slučaju jedno ili dva ministarska mesta prepustili SDA iz kvote svojih ministarskih mesta. Realnije je da do toga neće doći i da će Vlada RS biti formirana bez ministara iz SDA, ili koalicije „Domovina“.
Večernje novosti