342217_najdzel-faradz02reutersfoto-olivia-harris_f VARŠAVA | Poljskom plemiću, knezu Janu Žilinjskom, dozlogrdilo je da sluša ksenofobne izjave lidera britanske Nezavisne partije, (UKIP) evroposlanika Najdžela Faradža i vređanje gastarbajtera Poljaka toliko da ga je pozvao na pravi, staromodni dvoboj u Hajd parku.
Knez Žilinjski bacio je Faradžu rukavicu u lice virtualno, posredstvom video klipa na Jutjubu, podsetio na herojstvo svog oca u Drugom svetskom ratu, pokazao njegovu sablju i zbog toga što vređa Poljake pozvao Faradža da se u svitanje jednog dana definitivno rasprave sabljama. - Dosta mi je diskriminacije Poljaka u ovoj zemlji. Najidiotskiji komentar koji sam čuo bio je kada je gospodin Najdžel Faradž okrivio moje zemljake za saobraćajne gužve na autoputu M40. Dosta, dosta gospodine Faraž! - objasnio je poljski plemić, po profesiji istoričar, inače rođen u Londonu i britanski državljanin. - Želeo bih da se sretnemo jednog jutra u Hajd parku i da ponesemo sablje i da raspravimo tu stvar onako kako bi u XVIII veku učinili poljski plemić i engleski džentlmen", pozvao je knez Žilinjski britanskog političara na dvoboj.
Rukavica je bačena, ostaje da se vidi hoće li je Faradž prihvatiti
Ostavio mu je, međutim, otvorena vrata da ako je Faradžova sablja zarđala, prihvati pred izbore verbalni duel pred TV kamerama.
UKIP i Faradž nemaju na meti samo Poljake, već i sve ostale imigrante, gastarbajtere iz postkomunističkih članica Evropske unije koji su iskoristili novostečenu slobodu kretanja kada su ušli u Evropsku uniju 2004. godine i potražili u Velikoj Britaniji posao i bolji život.
U kampanju protiv ksenofobije krenuli su i sami imigranti i ulice velikih britanskih gradova oblepili plakatima portretima 15 doseljenika koji u Velikoj Britaniji žive i rade uz kratku poruku da su oni - lekar, pravnik ili vatrogasac Britancima potrebni.
Beta