podjela-kosnica.jpg (291 KB)

Требињски Аграрни фонд данас је подијелио по пет кошница за 20 пчелара почетника који имају од једног до 20 пчелињих друштава, а чланови су Удружења пчелара „Леотар“.

У ову донацију Аграрни фонд је уложио 10,5 хиљада КМ, опрема је набављена од локалних фирми, а кошнице су добили пчелари који су испунили услове јавног позива.

Директор Аграрног фонда Веселин Дутина је рекао да су и претходних година дијељене кошнице и пчеларска опрема за пчеларе почетнике и најавио да ће, уколико буде новца, до краја године бити још једна подјела.

podjela-kosnica-2.jpg (234 KB)

- Пчеларство је грана која се развија у Требињу и сматрали смо да треба помоћи онима који шире своје пчелињаке како би имали јака пчелиња друштва. На овај начин желимо да подстакнемо и требињске привреднике, новац који дајемо да остаје у овом граду, те да могу живјети од свога рада - рекао је Дутина.

Он је додао да надлежна комисија прати реализацију свих досадашњих донација пољопривредницима, те да у највећем броју није било злоупотреба, а они код којих су примијећене злоупотребе немају право на помоћ овог Фонда најмање пет година.

Пет опремљењих кошница данас је добили и Зоран Башић и Жељко Нинковић.

- Већ три године се бавим пчеларством са својом дјецом. Имам петнаест кошница и ових пет ће нам много значити - каже Башић.

- Ово је прва донација коју сам добио у животу. Бавим се пчеларством, нисмо запослени ни жена ни ја. Најважнија је воља и љубав према послу, треба да побједи онај ко ради - поручује Жељко Нинковић.

podjela-kosnica-1.jpg (275 KB)

Предсједник Удружења пчелара „Леотар“ Обрад Нинковић истиче да је Аграрни фонд имао слуха да препозна значај пчеларства и да помаже младим пчеларима да се упусте у врло ризично занимање.

- Надам се да ће се наћи начина да се и другим заинтересованим пчеларима почетницима подијели оваква помоћ, а пчеларима поручујем да их ова изузетно тешка година не поколеба у даљем раду - истакао је Нинковић.