НЕВЕСИЊЕ│Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић обећао је помоћ Владе Српске у рјешавању нагомиланих проблема у здравственим установа у херцеговачким општинама, али и поручио да јединице локалне самоуправе морају имати већи ангажман у рјешавању проблема.

Шеранић је данас у Невесињу одржао састанак са директорима домова здравља из свих херцеговачких општина.

"Проблеми и будућа рјешења иду у два правца. Једни се односе на финансијске проблеме појединих установа. Начин финансирања домова здравља је нешто са чиме ћемо се бавити у наредном периоду новим законом о здравственој заштити и здравственом осигурању. Разговарали смо и о специфичности домова здравља, посебно када је ријеч о специјализацијама доктора, те могућности да дио специјализације обављају у матичним установама", навео је Шеранић.

Он је након састанка рекао да је разговарано и о обезбјеђивању педијатријске и гинеколошке здравствене заштите у домовима здравља у Љубињу и Берковићима, те о превазилажењу проблема у функционисању Дому здравља у Билећи.

"Неки проблеми који ће се рјешавати односе се директно на Министарство, неки на Фонд здравственог осигурања или на неку од других институција. Оно што је закључак јесте да се мора очекивати већа ангажованост јединица локалне самоуправе у вези са стањем у домовима здравља", нагласио је Шеранић.

Он је навео да постоје бизарни случајеви који су домове здравља довели у тешку финансију ситуацију.

"Имамо случајеве да руководиоци нису уплаћивали доприносе за пензијско и здравствено, па оду у пензију и туже ту исту установу за неуплаћивање, па се установа нађе пред тужбама и одлукама суда о извршењима. Неке ствари морају другачије да се посложе како би домови здравља могли да опстану и пруже становништву оно што је најпотребније", нагласио је Шеранић.

Када је ријеч о губицима и дуговања у домовима здравља, Шеранић подсјећа да они нису од јуче, већ да се вуку дужи временски период.

"Дом здравља Билећа је од 2017. направио пуно помака на изналажењу рјешења, исто тако и Дом здравља Требиње, гдје људи плански настоје рјешавати проблеме. Ту ће и Влада притећи у помоћ и одређене ствари по питању пореза и доприноса ће се рјешавати у оквиру плана који се односи на прелазак установа на трезорски начин пословања који је планиран да се обави до 2022. године", рекао је Шеранић.

Он је похвалио пословање Дома здравље Невесиње наводећи да ће они идуће године прећи на трезорски начин пословања.

Директор Дома здравља у Невесињу Жарко Таминџија изјавио је да ова здравствена установа има позитиван тренд пословања.

"Како која година одмиче нама опада број становника и мислим да ћемо и ми у догледно вријеме бити у проблемима. Менаџмент је водио рачуна о трошковима и успјели смо да одржимо систем да функционише како треба", истакао је Таминџија.

Директор Дома здравља Требиње Бранка Драшковић рекла је да је министар показао велико разумијевање за проблеме домова здравља.

"Дом здравља Требиња има велике дугове из претходног периода. Посљедње двије године послујемо позитивно и циљ нам је да тако наставимо. Предочили смо министру шта нам је потребно да би наставили позитиван тренд пословања", навела је Драшковићева.

Срна