fizicari Драгослав Бањак, директор Гимназије "Јован Дучић", Катарина Зец, "најбоља међу најбољим" из физике и проф. Максим Мичета

ТРЕБИЊЕ l Ученици требињске гимназије били су бриљантни и на овогодишњем регионалном такмичењу из физике, које је протеклог викенда одржано у Требињу, освојивши прва мјеста у свим средошколским разредима.

У такмичењу за ученике првих разреда сва три прва мјеста припала су ученицима Гимназије „Јован Дучић“: први је био Момчило Братић, друга Ивана Кашиковић, а трећа Лана Парежанин.

У конкуренцији других разреда, прво мјесто - са ученицама из Љубиња Тамаром Новокмет и Билеће Ивом Самарџић - подијелио је требињски гимназијалац Бојан Галић.

Катарина Зец, ученица трећег разреда Гимназије „Јован Дучић“ била је „најбоља међу најбољима“, уз прво мјесто у конкуренцији својих вршњака, освојила је и максималних 100 поена.

„Нисам очекивала овако добре резултате, али дуго сам се спремала, а ни задаци нису били нарочито тешки. Труд и рад су неопходни, али да би све лакше ишло - треба мало и талента. Ја га посједујем за све природне науке“, истакла је за Радио Требиње Катарина, која је и прошле године учествовала на републичком финалу у Бањалуци.

Ветеран у такмичењима, талентовани Требињац Дамјан Вукаловић освојио је прво мјесто у такмичењу за ученике четвртих разреда.

На републичком такмичењу у Бања Луци наступиће сви побједници регионалних такмичења и другопласирани са највише бодова.

Традиција коју настављају и млађи

Требињски гимназијалци и прошле године освојили су прва мјеста на такмичењу из физике са вршњацима из других херцеговачких школа, подсјећа Драгослав Бањак, директор Гимназије „Јован Дучић“. Истиче да гимназија, захваљујући квалитетним професорима и њиховом залагању, одавно има традицију озбиљне наставе физике.

„Знам да су снажан печет оставили на знање ученика ове школе професори Милојка Томановић и Синиша Ружић, као и, на жалост прерано преминули, професор Драгољуб Шакота, који је прије неколико година почео заиста озбиљно да се бави организацијом и припремом ученика за такмичења из физике. Са њим су ученици током тих година постизали изузетно добре регионалне резултате, а имали смо и републичког првака“, рекао је Бањак за Радио Требиње, те изразио задовољство што су и млађи професори физике наставили ту успјешну традицију.

„Ненад Грковић и Максим Мичета слиједе његов примјер. Нисам био увјерен да можемо и ове године постићи велики резултат, али захваљујући великом залагању ових младих професора поновио се успјех“, закључио је Бањак.

За Максима Мичету и прековремени рад са дјецом представља право задовољство. Иза резултата стоји и надареност ученика, али прије свега, истиче – велика жеља, труд и одрицање.

Ми смо овдје долазили да вјежбамо и суботама и недјељама, чак и до пет часова дневно. Одабрали смо најбоље ученике који су и на редовној настави показали највиши ниво знања, али значајније од тога - показали су велику љубав према физици. Жеља за радом и одрицањем била је снажно присутна код сваког од њих“, истакао је професор Мичета.

Млади физичари из гимназије умију своја знања и практично да примјењују - на недавно одржаном Међународном симпозијуму физичара у Алексинцу, професор Мичета и двоје ученика требињске гимназије имали су прилику да учесницима стручног скупа представе и своје властиту креацију – холограм, тродимензионалну фотографију направљену уз помоћ ласера.

Сунчица Пешић