autobuska.jpg (132 KB)

Након што су донесене нове мјере да држављани БиХ могу без ПСР теста и карантина да улазе у Србију и Црну Гору почеле су се обнављати међународне саобраћајне линије које су прије пандемије постојале између Требиња и Србије и Црне Горе, а протеклих мјесеци нису биле активне.

Милица Миљанић, директор „Убла турса“ рекла је за Радио Требиње да се посљедњих дана све више грађана информише о оспостављању међународних линија.

 За сада је, каже Миљанићка, обновљена линија на релацији Требиње-Никшић, а очекују да и линије према црногорском приморју, те Подгорици и осталим градовима буду наредних дана успостављене.

„У вријеме док су биле актуелне старе мјере забране уласка у Црну Гору и Србију, готово све линије су биле угашене, само је постојала она према црногорском приморју, и то сваки други дан. Сада очекујемо да нам се јаве сви они превозници који желе да поново буду обновљене линије које су биле прије пандемије. Наравно уколико буде путника јер и даље постоји бојазан од вируса корона“, наводи Миљанићка.

У вријеме пандемије путовања према Србији су била сведена на минимум. Те саобраћајне линије би требало да буду што прије обновљене, а број путника на овим релацијама повећан.

„Када погледамо статистику протеклих година и ове сада празничне дане, драстичан је пад у броју путника, а ми очекујемо да ће сада бити мало повећан према Београду и Новом Саду и обрнуто“, каже директорица „Убла турса“.

Пандемија вируса корона се негативно одразила на пословање „Убла турса“, приходи су значајно пали толико да сматрају да ће посљедице осјетити и наредних три или више година.

„Упоређујући наше пословање-однос 2020. и 2019., а да не помињемо 2018. и 2017. годину, када су гледају приходи они су баш у паду и види се огромна разлика. Приходи су пали и до 80 одсто на неким линијама, док за земље које су скроз биле затворене, пад је 100 одсто. Очекујемо да се нешто побољша, мада ми превозници, ову годину ћемо осјетити и наредних три и више година“, појашњава Миљанић.

Додаје да ће им много значити помоћ коју је најавио премијер РС Радован Вишковић, а која се односи на санирање финансијског губитка због пандемије.

„У овој ситуацији свака помоћ нам је добродошла. Значиће нам да нам се признају порези и доприноси на запослене, а ова помоћ се односи на период од августа до децембра. Најављено је да ћемо ући у процедуру, што би нам било веома значајно“, наводи она.

Све информације, о успостављању линија ка Црној Гори и Србији, те осталом међународном саобраћају и реду вожње, путници могу да добију на шалтерима Аутобуске станице и Туристичке агенције „Убла турс“. Радно вријеме Аутобуске станице је од 5 и 45 до 22 часа.