Пошто је у овом мјесецу бесплатан улаз у Музеј Херцеговине у нашем граду, ову установу свакодневно посјећују Требињци, а међу њима највише је људи средње животне доби и дјеце. Најзанимљивије поставке су им етнолошка и природњачка.

unnamed.jpg (137 KB)

Ивана Грујић, директорица Музеја Херцеговине у Требињу истиче да су, током ове ванредне ситуације, посјете најчешће у поподневним часовима.

„Сматрали смо да би због периода изолованости требало вратити вољу грађанима да могу да се врате својим омиљеним активностима и уобичајном животу па смо одлучили да током маја буде бесплатан улаз у музеј. Од 4. маја, када смо добили дозволу да можемо наставити да радимо, наше поставке су отворена од 8 до 20 часова, сваким радним даном. Не можемо да кажемо да је 'навала' али свакодневно имамо посјетилаца који долазе најчешће у поподневним часовима“, каже она.

Омиљене поставке ових посјетилаца су етнолошка и природњачка.

„Дјеца су потакнута том радозналошћу и знатижељом 'довела' родитеље у музеј, мада има и доста родитеља који желе да се њихова дјеца образују и мимо оног обавезног. Дјецу највише привлачи етнолошка збирка, јер их подсјећа на село, дједа и баку. Од прошле године отворена је и стална природњачка поставка која је постала, тако да кажем, конкуренција етнолошкој. Ту су изложене препариране животиње херцеговачког краја. И археологија је интересантна, али је она сада у реконструкцији, тако да се може видјети само дио“, наводи Ивана Грујић.

Сутра ће бити обиљежен и Међународни дан музеја.

„Традиционално 18. маја обиљежавамо Дан музеја и тог дана је свакако бесплатан улаз. Сутра очекујемо више посјетилаца у нашим просторијама“, каже Грујић.

Директорица музеја наводи да се придржавају свих прописаних мјера надлежних институција у заштити од корона вируса.

„Код нас је велики простор, може да борави више људи, а да буде испоштована физичка дистанца. Носимо заштитне маске и поштујемо остале прописане мјере заштите од корона вируса“, истиче она.

Поручује да је музеј отворена установа и да је сваки грађанин добродошао јер је то баштина која припада свима нама, а од нас зависи да ли ћемо је поштовати и његовати.