657583_20230113-121406_f.jpg (197 KB)

Након скоро три деценије Чачани су поново успоставили побратимске везе са Требињцима, са којима је у најави озбиљна сарадња на привредном, спортском и другим пољима

У години када је Чачак национална престоница културе у Србији, град на Требишњици из Републике Српске ће бити једини партнер у реализацији културних догађаја које ће Чачани у наредним месецима представити посетиоцима.

- Мало људи из Чачка, али и Требиња зна да смо ми побратимљени градови. Упознајући Чачане увиђам да имамо доста сличности, па зато ни то побратимство није случајно. Многим Чачанима корени су у Херцеговини. Наш задатак је да повежемо људе кроз спорт, културу, привреду јер сваки градоначелник буде и прође, као и политичке партије уосталом. Обични људи који су повезани за живот важним везама, никад се неће обазирати на политику, ми сада радимо на томе - изјавио је Мирко Ћурић, градоначелник Требиња додајући да поред сарадње у области културе они већ разматрају које би то сировине и производе могли увозити уз Чачка, а које сада добављају из других градова и држава.

657586_img-6299_f.jpg (227 KB)

Братимљење двеју тадашњих општина озваничено је 1994. године, најпре на нивоу синдиката фабрика резног алата у које су у Југославији тесно сарађивале.

- Kада је требало обновити братске везе са Требињем та иницијатива је код Чачана изазвала одушевљење. Дефинитивно постоји велика сличност у менталитетима, због чега се са побратимима под Леотаром о свему договарамо у “две речи”. Kолико смо озбиљни у намерама даље сарадње сведочи и чињеница да је Требиње једини град партнер у реализацији наших културних догађаја - рекао је Милун Тодоровић, градоначелник Чачка.

У плану је успостављање тешње сарадње не само Чачка и Требиња, већ регија Западне Србије и Херцеговине. Направили смо прве кораке на пољу културе и спорта. Учешће у програмима Чачка који је престоница културе Србије у овој години, за нас је велико признање, а указано поверење мислим да ћемо оправдати. У Чачак доносимо и доводимо оно најбоље што Требиње има, гастрономију, вина, две изложбе и музички фестивал - рекао је Дражен Бошковић, помоћник градоначелника Требиња.

-Ванвременски Јован Дучић, писац и дипломата оставио је иза себе дело вредно документарне изложбе коју ће видети и Чачани.  Мало је познато да је сва уметничка дела која је сакупљао по свету, оставио Требињу, као и целокупну своју оставштину. Други сегмент је “Мусице суммер фест” фестивал класичне музике, за који је водитељка Тања Ранковић у Чачку већ одабрала простор. И трећа целина је потпуна супротност документарној изложби о Дучићу, а реч је о поставци уметника савремене уметности Игора Бошњака, професора на нашој Академији ликовних уметности. Он ће се публици представити кроз видео перформанс - појаснила је Слађана Скочајић, начелник Одељења за културу Требиња.

657585_img-6262_f.jpg (178 KB)

Заједно са културним посленицима пут Чачка овог лета ће из Требиња кренути и туристички караван надалеко чувене “Херцеговачке куће”, организације коју чине угледни домаћини, произвођачи вина, сирева и осталих ђаконија гастрономије.

Почаствовани смо што долазимо у Чачак, а својим побратимима доносимо вина аутохтоних сорти грожђа, богату гастро понуду, заједно са комплетном туристичком понудом нашег краја. Чачани воле Требиње, многи су овде војску служили. Прошле године је код нас забележена историјска посећеност са 180.000 регистрованих ноћења. Од укупног броја посетилаца 55 одсто је из Србије, међу њима је велики број Чачана. Требиње Чачанима није успутна тачка на путу за приморје, већ дестинација на којој остају и којој се враћају, због пријатеља, побратима, веза које трају годинама -изјавила је Мирјана Путица директорка Туристичке организације, додајући да њихова ТО у град на Морави доводи и бројна KУД и ансамбле.

657584_bajkeri-iz-ca-i-tr-arhiva-moto-kluba-tnt_f.jpg (209 KB)

Бајкери побратимљених градова већ деценијама имају дружења и сусрете захваљујући требињском Мото клубу, чији чланови ће током лета такође посетити Чачак.

- Из тих дружења на Моторијади проситекла су бројна пријатељства, бракови, кумства...Ми Требињци не знамо какве су цене у Чачку, јер тамо никад ручак или шта друго платили нисмо. У нашем случају захваљујући пријатељима Чачанима, Снежи и Брку. Скоро сваки требињски бајкер у Чачку има неког свог и то пријатељство трајаће док је нас. Праксу добрих домаћина негујемо и ми у Требињу. Постоје многи који се приватно друже и посјећују мимо бајкерске приче. На мото дефилеу прошлог лета имали смо око 2.200 мотора од тога више стотина из Чачка - причају бајкери Милан Мики Мутаровић и Немања Спајић Kрцко који ће бити гости у оквиру Дана урбане културе (ДУK) у Чачку.