polupodzemni kontejneri.jpg (120 KB)

У центру Требиња завршено је постављање три полуподземна контејнера, који ће убудуће, осим елиминације неугодних мириса, граду донијети и разне друге бенефите када је сакупљање отпада у питању. Ријеч је о полуподземним контејнерима од по пет кубних метара. Њиховом уградњом Требиње је постало друга локална заједница у Републици Српској са овом врстом контејнера, казао је за Радио Требиње директор "Kомуналног" Недељко Ламбета.

"Њихова предност је вишеструка и у томе што су отпорни на ударе вјетра, што је у вријеме све учесталијих бура у Требињу представљало велики проблем, а да не говоримо о могућностима раздвојеног прикупљања стакла, папира, ПЕТ амбалаже, те вреће која сакупља исцједне воде од отпадака", додаје Ламбета.

Ламбета је најавио да ће постављање полуподземних контејнера постати пракса у наредном периоду, најављујући да у Требиње ускоро стиже још шест оваквих контејнера.

"Град нам је дао подршку да пређемо на овај вид контејнера, а има и заинтересованих инвеститора стамбених зграда који су се одлучили да убудуће постављају ову врсту контејнера", казао је Ламбета.

Предност оваквих контејнера је што су дјелимично под земљом, а дјелимично изнад, а сваки од њих се може подијели на седам дијелова, иако ти дијелови могу остати и компактна цјелина.

Kонтејнери су постављени код новог насеља "Центар" и код стамбених зграда у бившој касарни, у близини "Бинга".