20200408144729_593413.jpg (92 KB)

У Требињу се, откако се појавила пандемија вируса корона, повећао и број корисника Народне кухиње која дјелује при Епархији захумско-херцеговачкој и приморској, јер су неки грађани без сталног запослења који су се прехрањивали радећи хонорарне и повремене послове остали без примања и овдје нашли један топао оброк.

"Имамо стотинак редовних корисника, али нам се због новонастале ситуације јављају и нови корисници, а ми никога не одбијамо, јер откако смо формирани 2003. године, водимо се крилатицом да нико у граду не смије бити гладан", каже шеф кухиње Гојко Бокић.

Kаже да се годинама редовно финансирају из градског буџета, али имају и неколико других сталних или повремених донатора који не желе да им се јавно објављују имена, јер су у почетку сарадње истакли да то раде из милосрђа, а не због било какве рекламе.

"Сада због повећања броја корисника имамо и додатну донацију од Владе Републике Српске коју нам мјесечно просљеђује Црвени крст Требиње и то у животним намирницама и засад је то стални прилив на који рачунамо, али имамо и додатних донација људи и породица који су се, свјесни новонастале ситуације, сами пријавили за помоћ, на чему свима искрено захваљујуемо", каже Бокић.

Напомињући да су, због превентивних мјера које је донио градски Kризни штаб, и у Народној кухињи Требиње скратили радно вријеме, па је редуковано и вријеме испоруке хране на период од 10 до 11 часова.

"С обзиром на то да се раније одвозила храна за двадесетак наших корисника који су   непокретни или су из удаљенијих насеља, а већина њих су такође старије животне доби,  сада смо им придружили још десетак лица старости преко 65 година, јер се не смију кретати и за сада све одлично функционише", каже Бокић.

Све се, како каже, ради у координацији са Црвеним крстом и Центром за социјални рад, са којим се радило од оснивања кухиње, па се заједничким дјеловањем врши и одвоз хране.

Он објашњава да епархијско возило свима развози кухане оброке, док активисти Црвеног крста дијеле конзерве и такозвани хладни оброк.