trebinje-hitna-pomoc.jpg (317 KB)

У Хитној помоћи у Требињу повећан је број пацијената који имају вртоглавицу, колабирали су или имају симптоме који се могу повезати са врућином, речено је Срни у овој требињској служби.

Руководилац Хитне помоћи Марко Паовица савјетовао је грађанима да поштују савјете љекара и да не излазе на јако сунце.

Паовица је навео да треба избјегавати излазак напоље послије 10.00 најкаснијије до 11.00 часова на директно сунчево зрачење, истакавши да је данас у то вријеме у Требињу температура 35 степени Целзијусових.

Уколико грађани морају да иду напоље, Паовица савјетује да се заштите одговарајућом лаганијом памучном одјећом, капама, шеширима и слично.

"Треба узимати и довољне количине течности и електролита, односно слане хране, ако пацијенти немају неку забрану уноса соли јер приликом повећаног знојења повећава се губитак соли и минерала, па их треба надокандити", појаснио је Паовица.

Уколико се не надокнади со и електролити у организму у довољној мјери, Паовица каже да то може повећати умор и осјећај исццрпљености, а без тога се не може надокнадити ни течност.

"Приликом сунчанице коју људи могу да доживе на отвореном или топлотног удара у просторији са високом температром, слични су симптоми, од којих су блажи вртоглавица и мучнина, а тежи повраћање и губитак свијести", појаснио је Паовица.

Ако се било шта од тога јави, Паовица је нагласио да је потребно помоћи угроженој особи да дође до хладне просторије, да јој се да хладна течност, никако кафа или алкохол и потребно је расхлађивање, а у случају да симптоми не прођу обавезно се треба јавити љекару или у хитну помоћ.