222892.jpg (182 KB)

Министар трговине и туризма Републике Српске Денис Шулић изјавио је да је у протеклом периоду значајно повећан број регистрованих смјештајних јединица које се изнајмљују по принципу "стан на дан" и да ће се и у наредном периоду са представницима Инспектората радити на увођењу такве врсте пословања у легалне токове.

- Оно што сам затекао када сам дошао на мјесто министра јесте око 1.000 пријављених који изнајмљују смјештај на овај начин у Републици Српској. У протеклих 15 дана додатно је регистровано више од 250 станова - навео је Шулић.

Шулић је истакао да ће Министарство бити партнер онима који пружају услугу смјештаја "стан на дан", а све с циљем остваривања већих права пружалаца услуга, корисника смјештаја и туриста који треба да се враћају у Републику Српску.

- Није нам жеља да кажњавамо, него да уведемо ту врсту дјелатности у легалне токове и да власници станова могу тражити подршку од Министарства - каже Шулић за Срну.

Из Инспектората је раније саопштено да је, с циљем сузбијања обављања нерегистроване дјелатности пружања услуга смјештаја по принципу "стан на дан", републичка тржишна инспекција у протеклом мјесецу реализовала акцију у оквиру које су извршене 233 контроле и изречене новчане казне у укупном износу од 30.200 КМ.

Апеловали су на физичка лица која пружају ову врсту услуга или планирају да почну са обављањем ове дјелатности да не чекају долазак инспектора већ да самостално покрену процедуру легализације.

Инспекција ће предузимати све расположиве мјере како би сузбила нерегистровано обављање дјелатности, које представља нелојалну конкуренцију субјектима који легално раде и измирују обавезе према радницима и држави.