ТРЕБИЊЕ │ У просторијама Хидроелектрана на Требишњици данас су додијељене награде побједницима литерарног конкурса на тему „Теби што појиш и храниш – бесмртна љепотице“ и ликовног конкурса на тему „Мотиви ријеке Требишњице са неким од изграђених објеката“.

Конкурс је организован поводом обиљежавања пола вијека Хидроелектране „Требиње 1“, а расписали су га Хидроелектране на Требишњици и главни медијски покровитељ Центар за информисање и образовање Требиње.

Ученица 9. разреда подручног одјељења у Ластви Основне школе „Јован Јовановић Змај“ Хелена Брајић освојила је прву награду на конкурсу за најбољи литерарни рад, друго мјесто подијелили су литарарни радови Хелене Ивеља, ученице 6. разреда Основне школе „Јован Јовановић Змај“ и Мие Мијановић из 8. разреда школе „Свети Василије Острошки“, док је трећа награда припала Миљани Марић, ученици 7. разреда подручног одјељења у Петровом пољу Основне школе „Вук Караџић“.

Хелена Брајић каже да јој ова награда много значи и велики је пострек за пријављивање за наредне литерарне и ликовне конкурсе.

„Велико хвала Хидроелетранама на Требишњици и мојим наставницима из школе у Ластви. Није ми било тешко да напишем састав, јер ми је отац од малена усадио велику љубав према риболову, јер живим уз ријеку у Ластви. Описала сам све љепоте ријеке Требишњице и шта њено богаство представља за наш крај и Херцеговину“, истакла је Брајићева.

За најбољи ликовни рад на тему „Мотиви ријеке Требишњице са неким од изграђених објеката“ прву награду освојио је Сергеј Мандић, ученик 3. разреда Основне школе „Вук Караџић“, другонаграђена је Јана Мусић из 4. разреда Основне школе „Свети Василије Острошки“, док је трећа награда припала Момчилу Ћаћићу из 5. разреда Основне школе „Јован Јовановић Змај“.

Сергеј Мандић каже да је веома поносан што је добио награду.

„Награда ми много значи, јер волим цртање. Нацртао сам ријеку Требишњицу и мост, куће, зграде и патке. Добио сам лаптоп и хвала Хидроелектранама на Требишњици на овако лијепој награди“, навео је Мандић.

Награде ученицима данас је уручио Гордан Мишељић, генерални директор ХЕТ-а, који је истакао да конкурс за основце показује само дио одговорне политике овог енерегетског предузећа према свим грађанима Требиња.

„Драго нам је што се на конкурс пријавио велики број дјеце и што смо пригодним поклонима наградили нашу талентовану дјецу“, рекао је Мишељић.

ХЕТ је наградио ауторе три најбоља литерарна и ликовна рада лаптоп рачунарима, таблетима и комплетима школске лектире.

Посебним поклоном – комплетом наставних учила у вриједности од 300 КМ, награђен је колективни ликовни рад дјеце са посебним потребама из специјалног одјељења Основне школе „Јован Јовановић Змај“.

На литерарни и ликовни конкурс поводом јубилеја ХЕТ-а пристигло је укупно 246 радова, од чега 188 ликовних и 58 литерарних.

Доспјеле радове оцијенивали су чланови литерарне и ликовне комисије, на чијем челу су били Новица Телебак, предсједник СПKД „Просвјета“ Требиње и уредник издавачке дјелатности Kњижевне заједнице „Јован Дучић“ Требиње и мр Владимир Kосић, редовни професор на Академији ликовних умјетности Требиње.

Д.М.